Marina iraniană anunţă că a ”obligat” joi un submarin american să iasă la suprafaţă, în timp ce traversa Strâmtoarea Ormuz, la Golful Persic, un anunţ dezminţit imediat de a V-a Flotă a Marinei americane (US Navy), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comandantul Marinei iraniene Shahram Irani a anunţat că submarinul american USS Florida, care se afla în imersiune, ”se apropia (de apele teritoiale iraniene) într-o tăcere totală”.

Un submarin iranian, IRIS Fateh, l-a ”forţat” să iasă la suprafaţă, după ce a pătruns, pentru scurt timp, în apele teritoriale iraniene, a declarat Shahram Irani la televiziunea de stat.

Iranul va prezenta acest caz în faţa instanţelor internaţionale, a anunţat el.

Este o informaţie ”absolut falsă”, a dezminţit a V-a Flotă a Statelor Unite cu baza la Golful Persic.

”Niciun submarin american nu a traversat Strâmtoarea Ormuz recent”, a anunţat într-un scurt comunicat, postat pe Twitter, Flota a V-a.

Ea denunţă ”un exemplu de dezinformare iraniană care destabilizează regiunea”.

Strâmtoarea Ormuz, un punct de tranzit strategic al comerţului mondial al petrolului, asigură o legătură între Golful Persic şi Marea Oman şi se află în centrul unor tensiuni puternice.

Iranul, inamicul jurat al Statelor Unite, denunţă cu regularitate prezenţa unor forţe străine - mai ales a Flotei a V-a americane, staţionată în Bahrain - şi a ameninţat în mai multe rânduri să blocheze strâmtoarea în cazul unei acţiuni militare a Statelor Unite în zonă.

Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a Republicii islamice, controlează operaţiunile navale la Golful Persic şi sunt însărcinaţi să asigure securitatea strîmtorii.

Statele Unite au acuzat, la rândul său, în mai multe rânduri Iranul de perturbarea traficului maritim în zonă.

În iunie 2022, US Navy a denunţat modul ”periculos” în care au interacţionat trei nave aparţinând Gardienilor Revoluţiei la trecrea unor vapoare aparţinând Marinei americane prin strâmtoare.

În ianuarie 2020, Iranul a tras rachete asupra unei baze aeriene americane în Irak în care se aflau trupe americane, pentru a răzbuna asasinarea, cu doar câteva zile mai înainte, a fostului comandant al Forţei Qods, Qassem Soleimani, însărcinat cu Operaţiunile externe ale Gardienilor revoluţiei, într-un atac cu un avion american fără pilot (dronă) în apropierea aeroportului din Bagdad.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.