Zeci de mii de slovaci au comemorat un an de la asasinarea unui jurnalist care ancheta cazuri de corupţie, o crimă care a condus la demisia premierului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Jan Kuciak şi partenera sa Martina Kusnirova au fost ucişi acasă, în februarie 2018, în timp ce jurnalistul se pregătea să publice o anchetă jurnalistică despre presupuse legături între politicieni slovaci şi mafia italiană, dar şi despre fraude ale unor fonduri agricole europene.

Aproximativ 30.000 de persoane au defilat joi seara la Bratislava, potrivit organizatorilor. Mii de alte persoane au manifestat în alte 36 de oraşe şi sate în Slovacia, dar şi în 22 de oraşe în lume.

Tatăl jurnalistului asasinat, Jozef, le-a spus manifestanţilor că fiul său a fost urmărit, în acelaşi timp, de către serivciile secrete, poliţie şi omul de afaceri suspectat de corupţie de către jurnalist.

”Fiecare poate trage propriile concluzii despre tipul de democraţie în care trăim”, a spus el.

Preşedintele slovac Andrej Kiska a amintit presei că Kuciak ”a fost ucis doar pentru că voia să dezvăluie adevărul despre personalităţi care păreau de neatins”.

Procurorii au inculpat patru persoane implicate în asasinat, inclusiv o femeie identificată drept Alena Zs. Ea ar fi comandat asasinatul, în schimbul sumei de 50.000 de euro şi ştergerea unei datorii în valoare de 20.000 de euro suplimentari.

Potrivit presei locale, Alena Zs. era interpreta lui Marian Kocner, un om de afaceri slovac ale cărui activităţi i-au atras atenţia lui Jan Kuciak.

”Cum avocaţii acuzaţilor au avut acces la dosarele anchetei, nu putem ascunde faptul că Marian Kocner este suspect” în acest caz, a declarat pentru AFP Daniel Lipsic, fostul ministru slovac de Interne, în prezent avocatul familiei Kuciak.

Peter Bardy, fostul redactor-şef al lui Jan Kuciak, afirma în 2017 că Marian Kocner l-a sunat pe Kuciak pentru a-l ameninţa.

Marian Kocner, în vârstă de 55 de ani, a fost arestat în iunie 2018, suspectat de fraude. El se află în continuare în detenţie, fără să fi fost inculpat în mod oficial.

Potrivit presei, el ar fi avut legături cu membri ai Partidului Smer-SD (social-democrat) aflat la putere.

Organizaţia Reporters sans frontières (RSF) i-a avertizat săptămâna aceasta pe conducătorii slovaci că, în loc să vegheze ca ”autorităţile poliţiste şi judiciare să acţioneze în mod întru totul independent (...), este pe cale să se întâmple invers”.

”Anumiţi politicieni par să vrea, înainte de orice, să-şi apere interesele şi să se protejeze”, denunţă RSF.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.