Preşedintele Camerei Comunelor, John Bercow, a selectat patru amendamente privind Brexitul pentru a fi votate luni de parlamentul britanic, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cele patru amendamente:

1) Amendamentul C – Uniunea vamală

Propunerea conservatorului Ken Clarke prevede ca orice acord al Brexitului să includă măcar un angajament de a negocia privind „o uniune vamală permanentă şi exhaustivă a Marii Britanii cu UE”. Acest amendament a fost respins cu o diferenţă de doar şase voturi, în votul iniţial de săptămâna trecută.

2) Amendamentul D – Piaţa unică 2.0

Propus de conservatorii Nick Boles, Robert Halfon, Dame Caroline Spelman, laburiştii Stephen Kinnock şi Lucy Powell şi de Stewart Hosie de la Partidul Naţional Scoţian, acest amendament propune ca Marea Britanie să facă parte din Asociaţia Europeană de Schimb Liber (Efta) şi din Spaţiul  Economic European (SEE). Astfel, Marea Britanie va face parte în continuare din piaţa unică şi dintr-un acord privind controalele vamale cu UE după Brexit - Regatul Unit ar urma să aibă un cuvânt de spus privind viitoarele acorduri comerciale ale UE – până când se va ajunge la un nou acord care ar garanta transportul de bunuri fără probleme şi o graniţă deschisă cu Irlanda.

3) Amendamentul E – Un vot al poporului

Propus de laburiştii Peter Kyle şi Phil Wilson, acest amendament prevede ca acordul Brexitului care va fi aprobat de parlament să fie votat şi de poporul britanic înainte de ratificare. Această opţiune a obţinut cele mai multe voturi săptămâna trecută deşi a fost respinsă cu 295 de voturi împotrivă faţă de 268 pro.

4) Amendamentul G - Revocarea Articolului 50 în cazul unui Brexit fără acord

Propus de Joanna Cherry de la Partidul Naţional Scoţian şi parlamentari de la alte partide, acest amendament prevede amânarea procesului Brexitului iar dacă acest lucru nu este posibil, parlamentul ar urma să aleagă între un Brexit fără acord şi revocarea Articolului 50. Ar urma apoi o analiză pentru a examina ce relaţie viitoare ar fi acceptabilă pentru Bruxelles şi ar avea susţinerea majorităţii în Regatul Unit.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.