Ministrul britanic de Externe James Cleverly a declarat că Marea Britanie nu va decide în pripă care este originea rachetei care a aterizat marţi într-un sat polonez, ucigând două persoane, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu ne vom grăbi să decidem. Răspunsul nostru va fi întotdeauna bazat pe fapte”, a spus Cleverly, miercuri, într-un discurs în Prlamentul britanic. El a adăugat că ancheta asupra incidentului va fi condusă de Polonia.

Avertismentul lui Cleverly vine după ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat într-o conferinţă de presă la Bruxelles că ”analiza preliminară sugerează că incidentul a fost probabil cauzat de o rachetă de apărare aeriană ucraineană lansată pentru a apăra teritoriul ucrainean împotriva atacurilor ruseşti cu rachete de croazieră”.

”Dar permiteţi-mi să fiu clar, aceasta nu este vina Ucrainei.Rusia poartă responsabilitatea supremă, deoarece îşi continuă războiul ilegal împotriva Ucrainei”, a subliniat şeful NATO.

Şeful diplomaţiei britanice a făcut declaraţii similare, spunând că ”singurul motiv pentru care rachetele zboară prin spaţiile aeriene europene şi explodează în satele europene este invazia barbară a Rusiei împotriva Ucrainei”.

Cleverly a condamnat marţi ”campania aeriană brutală” a lui Putin asupra Ucrainei, când nenumărate rachete au vizat oraşe din întreaga ţară.

Oficialul britanic a mai precizat că atacurile reprezintă ”răzbunarea lui Putin pentru succesele Ucrainei pe câmpul de luptă, unde forţele ruse au fost alungate de pe mii de kilometri pătraţi de teritoriu şi acum încearcă să terorizeze populaţia Ucrainei şi să-i zduncine voinţa, lăsându-o să tremure de frig şi în întuneric”.

De asemenea, ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a afirmat miercuri că nu poate face speculaţii cu privire la incidentul cu rachete din Polonia.

”Toţi încercăm să stabilim faptele. Comunitatea internaţională colaborează şi cred că premierul polonez a fost destul de clar că vom progresa odată ce vom şti exact ce s-a întâmplat”, a declarat Wallace reporterilor.

Întrebat ce conversaţii a avut cu omologii NATO, Wallace a spus că a luat legătura cu ministrul polonez al Apărării, marţi, şi ”şi-a oferit sprijinul”.

Omologul său polonez Mariusz Błaszczak ”a răspuns că, evident, aşteaptă să apară informaţiile şi detaliile oferite de serviciile secrete”, a spus Wallace.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.