Marea Britanie îşi va intensifica prezenţa militară în zona Golfului Persic şi va trimite o a doua navă de război în regiune pentru a proteja petrolierele comerciale britanice, a informat Ministerul Apărării, conform The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Nava HMS Duncan, un distrugător Type 45, va fi trimisă în regiune în câteva zile după ce a efectuat exerciţii NATO în Marea Baltică.

Nava va lucra alături de fregata HMS Montrose a Marinei Regale şi aliaţii SUA din Golf, însă nu va participa la coaliţia maritimă globală propusă de Washington pentru a proteja transportul de marfă din regiune.

HMS Duncan urma să înlocuiască nava Montrose însă pentru o perioadă cele două nave vor lucra împreună.

Decizia Marii Britanii are loc în contextul în care premierul Theresa May a declarat că va începe discuţiile cu autorităţile americane pentru a intensifica prezenţa NATO în regiune după două atacuri asupra petrolierelor din Golful Oman şi o încercare a marinei iraniene de a împinge o navă britanică în apele teritoriale ale Iranului.

Ministrul de Externe Jeremy Hunt a cerut dublarea fondurilor alocate de britanici pentru apărare.

Hunt a subliniat că Marea Britanie nu caută să escaladeze criza cu Iranul, însă a adăugat: „Luăm foarte în serios securitatea maritimă. Este principala noastră responsabilitate să protejăm transportul de marfă al Marii Britanii. Este o situaţie care se schimbă de la oră la oră, însă reacţionăm la ce se întâmplă într-un mod clar şi măsurat”.

Ministerul Apărării a informat că doreşte atenuarea crizei cu Iranul însă a precizat că, având în vedere că există 15 nave britanice care trec prin Orientul Mijlociu în fiecare zi, nu este posibil ca toate să fie protejate.

„Ca parte a prezenţei noastre îndelungate în Orientul Mijlociu, HMS Duncan va fi trimisă în regiune pentru a asigura securitatea cât HMS Montrose îşi va termina operaţiunile”, a precizat ministerul.

„Acest lucru va asigura că Marea Britanie, alături de partenerii internaţionali, va continua să susţină libertatea de navigaţie pentru vasele care trec prin acest culoar vital pentru comerţ”, a adăugat ministerul.

Tot vineri, Iranul a cerut Marii Britanii să elibereze petrolierul capturat săptămâna trecută şi a avertizat puterile occidentale „să părăsească regiunea pentru că Iranul şi alte ţări vecine sunt capabile să îşi asigure securitatea”.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Iranului, Abbas Mousavi, a declarat pentru agenţia IRNA: „Este un joc periculos care are consecinţe ... Pretextele legale pentru capturarea (petrolierului) nu sunt valide ... Eliberarea petrolierului este în interesul tuturor ţărilor”.
Marina Regală a capturat petrolierul Grace 1 pe care îl suspectează că încălca sancţiunile UE împotriva regimului lui Bashar al-Assad transportând petrol în Siria.

Căpitanul şi principalul ofiţer de pe navă au fost arestaţi în Gibraltar joi, la o săptămână după ce petrolierul a fost capturat.
Aceste arestări intervin într-un context de tensiuni tot mai mari cu Teheranul, după ce Londra a acuzat nave iraniene că au încercat, miercuri seara, să blocheze un petrolier britanic în Strâmtoarea Ormuz.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.