Marea Britanie a anunţat că este îngrijorată de încercările din partea Statelor Unite de a cere companiilor străine să respecte sancţiunile impuse de SUA Cubei, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Aplicarea extrateritorială a sancţiunilor, pe care o considerăm a fi ilegală conform dreptului internaţional, ameninţă să afecteze companiile britanice şi ale UE care au afaceri legitime în Cuba”, a informat Ministerul de Externe al Marii Britanii într-un comunicat.
 
„Vom lucra alături de UE pentru a proteja interesele companiilor noastre”, se arată în comunicat.
 
Statele Unite urmează să deschidă calea unor mii de acţiuni în justiţie contra unor întreprinderi străine - mai ales europene - prezente în Cuba, hotărând să aplice o lege veche de peste două decenii care riscă să slăbească economia insulei.
 
Un reprezentant al administraţiei lui Donald Trump a anunţat marţi că John Bolton, consilierul pe probleme de securitate naţională al Casei Albe, urma să anunţe miercuri, într-un discurs, la Miami, ”aplicarea Capitolului III al Legii Helms-Burton" din 1996. Blocat în mod sistematic până acum de Washington, pentru a nu-şi îndepărta aliaţii, acest text permite teoretic, şi anume exilaţilor cubanezi, să dea în judecată în tribunale americane întreprinderi care au realizat profit prin societăţi naţionalizate după revoluţia din 1959 pe insula din Caraibe. Este o veste proastă pentru parteneri economici ai regimului socialist, în rândul cărora se află, în primul rând, Uniunea Europeană (UE).
 
”Asta le va crea şi mai multă confuzie investitorilor străini, care ajută la crearea de locuri de muncă şi la prosperitatea Cubei”, a declarat pentru presă ambasadorul european la Havana, Alberto Navarro, adăugând că ”deplânge profund” această decizie.
Statele Unite vor să menţină presiunea asupra Cubei, acuzând autorităile cubaneze că susţin regimul socialist al lui Nicolas Maduro în Venezuela.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.