Marea Britanie a avertizat Rusia, vineri, că cetăţenii nu ar trebui folosiţi ca pioni într-un joc de şah diplomatic după ce un bărbat cu cetăţenie dublă – americană şi britanică – a fost reţinut la Moscova, fiind acuzat de spionaj, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul de Externe, Jeremy Hunt, a declarat că este extrem de îngrijorat în ceea ce îl priveşte pe Paul Whelan, care a fost reţinut de serviciul de securitate naţională al Rusiei (FSB), fiind suspectat de spionaj.

„Indivizii nu ar trebui să fie folosiţi ca pioni în jocuri de şah diplomatic”, a afirmat Hunt.

„Suntem extrem de îngrijoraţi pentru Paul Whelan, am oferit asistenţă consulară. SUA coordonează acţiunile pentru că este un cetăţean britanic şi american”, a mai declarat Hunt.

Întrebat fiind dacă britanicii din Rusia ar trebui să fie îngrijoraţi privind securitatea lor, Hunt a răspuns: „Acest lucru este luat în considerare şi revizuim constant sfaturile privind călătoria în întreaga lume. Dacă vom vedea că va fi nevoie de schimbare, o vom face”.

Serviciile ruse de securitate FSB au anunţat, luni, că l-au arestat pe Paul Whelan ”în timp ce comitea un act de spionaj” vineri, la Moscova.

El riscă, în opinia FSB, o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare.

Născut în Canada, Paul Whelan este directorul securităţii internaţionale a grupului BorgWarner, un producător de piese de schimb în sectorul auto, cu sediul în apropiere de Detroit, a declarat fratele său, David Whelan, mai multor publicaţii americane.

Arestarea lui Paul Whelan, a cărui familie îi clamează nevinovăţia, are loc în contextul în care Rusia este acuzată de Occident în mai multe scandaluri de spionaj.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.