Guvernul britanic a anunţat, joi, că a îngheţat active în valoare de peste 18 miliarde de lire sterline deţinute de oligarhii ruşi, de alte persoane fizice şi de întreprinderi sancţionate din cauza invaziei lansate de Rusia în Ucraina, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rusia a depăşit Libia şi Iranul şi a devenit cea mai sancţionată naţiune de către Marea Britanie, a anunţat Biroul de Implementare a Sancţiunilor Financiare (OFSI), parte a Ministerului de Finanţe, în raportul său anual.

Activele îngheţate ale Rusiei au valorat cu 6 miliarde de lire sterline mai mult decât suma din toate celelalte ţări sancţionate de Londra.

Miliardarul rus Roman Abramovici şi omul de afaceri Mihail Fridman se numără printre cei sancţionaţi în acest an, alături de preşedintele Vladimir Putin, familia sa şi comandanţii militari.

Activele îngheţate sunt o combinaţie de acţiuni în companii şi numerar deţinut în conturi bancare. Nu include active fizice, cum ar fi imobile, iahturi sau active deţinute în teritorii dependente Coroanei, precum Guernsey şi Jersey.


Guvernul a sancţionat 95% din exporturile ruseşti către Regatul Unit şi toate importurile de petrol şi gaze ruseşti se vor opri până la sfârşitul anului.

”Am impus cele mai severe sancţiuni vreodată Rusiei şi îi paralizează maşina de război”, a declarat Andrew Griffith, un ministru junior din Ministerul Justi
iei, într-o declaraţie.

”Mesajul nostru este clar: nu vom permite lui Putin să câştige acest război brutal”, a adăugat el.

Marea Britanie a sancţionat până acum peste 1.200 de persoane, inclusiv oameni de afaceri renumiţi şi politicieni importanţi şi peste 120 de entităţi din Rusia.

SANCŢIUNI DRASTICE

Sancţiunile occidentale presupun o epuizare a stocurilor de piese pentru industria auto. Astfel, maşinile noi, precum cel mai recent model Lada, sunt produse fără airbag-uri sau frâne antiblocare, au spus oficialii.

Companiile aerospaţiale ruseşti demonetează avioanele pentru piese de schimb şi folosesc semiconductori în aparatele de bucătărie din tancurile din epoca sovietică, au spus oficialii, adăugând că deficitul de muniţie a jucat un rol în succesele recente ale Ucrainei pe câmpul de luptă.

Pe termen mai lung, Rusia suferă un exod de creiere şi o lipsă de acces la tehnologiile critice, 75% dintre companii reducând operaţiunile şi alte 25% părăsind ţara complet, au mai spus oficialii.

Activele ruseşti sunt în prezent doar îngheţate, însă există discuţii cu privire la opţiunile disponibile pentru a le confisca. Oficialii occidentali susţin că este nevoie de ajutor financiar pe scară largă pentru reconstruirea Ucrainei, iar cei responsabili de lansarea invaziei au o datorie morală să contribuie.

”Cred că ceea ce ne-am dori să facem este să vedem care sunt toate opţiunile, ce este posibil şi apoi să luăm o decizie cu aliaţii în acest sens”, a precizat un oficial.

De când Marea Britanie a început să impună interdicţii de călătorie, îngheţarea activelor şi alte sancţiuni pe 24 februarie, guvernul a înregistrat 236 de cazuri de încălcare a sancţiunilor.

Miliardarul rus Petr Aven contestă acuzaţiile conform cărora ar fi evita sancţiunile care îl vizează într-un tribunal din Londra. El este acuzat că a folosit bani din conturile britanice pentru a-şi finanţa stilul de viaţă.

Acesta este primul caz care testează alegerea Marii Britanii de a impune sancţiuni împotriva cetăţenilor ruşi de la declanşarea invaziei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.