Manfred Weber, capul de listă al dreptei în alegerile europene, îi cere lui Viktor Orban să-şi clarifice poziţia, luna aceasta, pentru a evita excluderea sa şi a formaţiunii sale din Partidul Popular European (PPE), în ediţia de miercuri a cotidianului Bild, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Weber, un membru al Uniunii Social Creştine (CSU, conservatori bavarezi) şi candidat la preşedinţia Comisiei Europene (CE), intenţionează ”să facă o ultimă tentativă de a-l păstra pe Orban şi (partidul său) Fidesz în PPE”, însă el cere o ”clarificare luna aceasta”, care trebuie să respecte ”trei condiţii”, precizează el în tabloidul german.

Prima condiţie este ca ”Viktor Orban să înceteze imediat şi definitiv campania anti-Bruxelles a Guvernului său”.

Premierul populist ungar trebuie, de asemnea, potrivit lui Weber, ”să-şi ceară scuze celorlalte partide membre PPE”.

În fine, ”este esenţial ca Universitatea Europei Centrale (CEU) susţinută de către George Soros să poată rămâne durabil la Budapesta”, adaugă el.

Douăsprezece partide din cadrul PPE au cerut în mod oficial, luni, ”excluderea sau suspendarea” premierului populist ungar şi a Fidesz, iar o hotărâre cu privire la acest lucru urmează să fie luată la o reuniune PPE la 20 martie.

Orban a aprins fitilul în urmă cu aproximativ zece zile, prin lansarea unei virulente campanii împotriva preşedintelui Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker, un membru ca şi el al PPE.

Suveranistul ungar acuză Bruxellesul şi pe miliardarul şi filantropul american de origine ungară de susţinerea migraţiei, o temă pe care a transformat-o într-un subiect sensibil în Ungaria.

Juncker s-a pronunţat în mai multe rânduri în favoarea expulzării lui Orban şi a Fidesz din PPE.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.