Mamoudou Gassama, un tânăr fără acte din Mali, salutat drept un erou după ce a salvat un copil suspendat în gol, a fost primit luni de preşedintele francez Emmanuel Macron, pe fondul unor îndemnuri la regularizarea situaţiei sale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

Purtând blugi şi o cămaşă cu mâneca scurtă, Mamoudou Gassama a vorbit luni dimineaţa, timp de câteva minute cu şeful statului în faţa camerelor de luat imagini, după care întâlnirea a continuat în privat.

La invitaţia preşedintelui, tânărul a povestit circumstanţele actului său de curaj.

"Bravo", a lansat Emmanuel Macron.

”Această faptă de un imens curaj, credincioasă valorilor solidarităţii Republicii noastre, trebuie să-i deschidă uşile comunităţii noastre naţionale”, a scris duminică seara, pe Twitter, un purtător de cuvânt al Guvernului, Benjamin Griveaux.

Fapta sa spontană, filmată sâmbătă, a fost văzută de milioane de ori pe reţele de socializare, unde gestul său spactaculos a fost sărbătorit.

În câteva secunde, el a escaladat faţada unui imobil parizian cu scopul de a salva un copil suspendat de o balustradă, a etajul al patrulea.

”Nu m-am gândit la nimic, m-am gândit să-l salvez şi Domane-ajută şi l-am salvat”, a declarat cu modestie tânărul în vârstă de 22 de ani, intervievat de BFMTV.

”Nu m-aş fi gândit că într-o zi mă voi întâlni cu preşedintele Republicii franceze. Muncesc la paris, trec adesea pe lângă Elysée, dar nu m-aş fi gândit vreodată că voi intra în Elysée", a declarat el emoţionat la BFMTV Diaby Gassama, fratele salvatorului, precizând că acesta, sosit în septembrie 2017, ”trăieşte într-un cămin şi este o situaţie foarte gravă”.

Într-un comunicat transmis duminică seara, SOS Racisme cere ”ministrului de Interne să regularizeze situaţia domnului Gassama, care a dat dovadă de un curaj pe cât de rar, pe atât de admirabil”.

O petiţie online care cere ca tânărului să-i fie regularizată situaţia şi să fie decorat de Republica franceză a strâns deja peste 5.000 de semnături.

Sâmătă, către ora locală 20.00 (21.00, ora României), pompierii au fost alertaţi de trecători care au văzut un copil suspendat în gol, la etajul al patrulea al unui omobil din nordul Parisului.

La faţa locului ei au descoperit că un tânăr a salvat copilul, în vârstă de patru ani.

”Printr-un noroc a fost cineva într-o bună condiţie fizică şi care a avut curajul să se ducă să ia copilul”, a declart un pompier pentru AFP.

”DE CE-AI FĂCUT ASTA?”

Scena, spectaculoasă, a fost filmată de trecători uluiţi, care s-au adunat lângă imobil. Într-o înregistrare video, tânărul escaladează cu mâna goală, în aproximativ 30 de secunde, patru balcoane ale faţadei imobilului, a luat copilul şi l-a dus în siguranţă.

Difuzată pe reţele de socializare, înregistrarea video a devenit virală, cu peste patru milioane de vizualizări duminică seara.

”L-am întrebat «de ce-ai făcut asta?», dar nu a răspuns”, a povestit Mamoudou la BFMTV, adăugând că s-a oprit din ”tremurat” doar după ce a intrat în apartament.

Potrivit primelor elemente ale anchetei, copilul era singur pe balcon, fără părinţii săi.

Tatăl său, născut în 1981 şi fără antecedente judicare, a fost plasat în arest preventiv duminică, pentru că a lăsat copilul nesupravegheat. El a fost prezentat parchetului luni.

Copilul, a cărui mamă nu se afla la Paris la momentul faptelor, a fost plasată într-o structură de găzduire.

Reacţii politice de audăla adresa curajului tânărului salvator continuau luni - un gest ”admirabil” care ”trebuie să fie recunoscut şi salutat”, a apreciat Eric Ciotti (LR), declarându-se ”personal în favoarea” unei regularizări a situaţiei tânărului fără acte.

Eurodeputatul de la Frontul Naţional (FN, extremă dreapta) Nicolas Bay este de acord cu regularizarea ”din cauza faptei sale de curaj”, dar în schimul expulzării ”tuturor clandestinilor” din Franţa.

Primarul socialist al parisului Anne Hidalgo a lansat duminică seara pe Twitter ”un mare bravo lui Mamoudou Gassama pentru fapta sa de curaj”, după care a discutat cu el la telefon.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.