Soldaţii care l-au înlăturat de la putere pe preşedintele statului Mali au anunţat că plănuiesc să stabilească un guvern civil de tranziţie şi să organizeze noi alegeri generale, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ibrahim Boubacar Keïta şi-a anunţat marţi seară demisia şi a precizat că va dizolva şi Parlamentul şi Guvernul, după ce a fost reţinut marţi de armată.

Purtătorul de cuvânt al soldaţilor rebeli a spus că aceştia au acţionat pentru a preveni ca ţara să cadă din nou în haos.

Mali, care se întinde până în deşertul Sahara, este una dintre cele mai sărace ţări din lume şi în mai multe rânduri armata a preluat puterea aici. În prezent, sunt făcute eforturi pentru a opri un val de atacuri jihadiste şi de violenţe etnice.

Soldaţii rebeli, care acţionează sub numele de Comitetul Naţional pentru Salvarea Poporului, au spus că nu vor să rămână la putere.

„Suntem interesaţi de stabilitate în ţară, ceea ce ne va permite să organizăm alegeri generale pentru a permite Mali să se doteze cu instituţii puternice într-un timp rezonabil”, a spus purtătorul de cuvânt al grupului, colonelul Ismaël Wagué.

Marţi noapte, într-o intervenţie televizată, Keïta a spus că dizolvă Parlamentul şi Guvernul. „Nu vreau să fie vărsat sânge pentru a rămâne la putere”, a completat el.

Acest anunţ a venit la câteva ore după ce el şi prim-ministrul Boubou Cissé au fost duşi la o bază militară din apropierea capitalei Bamako, fapt care a fost condamnat de puterile din regiune şi de Franţa.

Un alt comunicat, al Comitetului Naţional pentru Salvarea Poporului, a fost citit miercuri şi televizat.

„Societatea civilă şi mişcările socio-politice sunt invitate să ni se alăture pentru a crea împreună cele mai bune condiţii pentru o tranziţie civilă care să ducă la alegeri generale credibile”, a spus Wagué, flancat de soldaţi. „Începând de astăzi, toate graniţele terestre şi aeriene sunt închise până la noi ordine. O interdicţie de circulaţie va fi în vigoare între orele 09.00 şi 17.00, până la noi ordine”.

El a adăugat: „Ţara noastră se scufundă în haos, anarhie şi nesiguranţă, mai ales din cauza celor care sunt responsabili cu destinul ei”.

Odată cu apariţia primelor informaţii despre revoltă, Organizaţia Naţiunilor Unite şi Uniunea Africană au cerut eliberarea oficialilor.

Economic Community of West African States (Ecowas), organism regional, a transmis că cei 15 membri au fost de acord să închidă graniţele cu Mali, să suspende orice flux financiar către ţară şi să excludă Mali din consiliul de decizie. În ultimele luni, Ecowas a fost mediator între Guvernul lui Keïta şi grupurile din opoziţie.

Miercuri, Consiliul de Securitate al ONU se întâlneşte pentru a discuta situaţia din Mali.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.