Malaysia nu le mai permite cetăţenilor nord-coreeni să părăsească ţara, a declarat marţi vicepremierul Ahmad Zahid Hamidi, după o măsură similară luată de Guvernul de la Phenian în cazul cetăţenilor malaysieni, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Între timp, poliţia de la Kuala Lumpur a închis Ambasada Coreei de Nord, pentru a stabili numărul de oficiali aflaţi înăuntru, deoarece este convinsă că cel puţin o parte dintre suspecţii pe care îi caută pentru uciderea fratelui vitreg al dictatorului de la Phenian se află în reprezentanţa diplomatică.

„Încercăm să îi identificăm fizic pe toţi angajaţii ambasadei care se află înăuntru”, a declarat ministrul adjunct de Interne, Nur Jazlan Mohamed.

În ultimele zile, atât Malaysia, cât şi Coreea de Nord şi-au expulzat ambasadorii.

Autorităţile de la Kuala Lumpur au cerut ca Phenianul să prezinte scuze după ce au criticat ancheta cu privire la asasinarea pe 13 februarie a lui Kim Jong-nam, cu agent neurotoxic VX, pe un aeroport din capitala malaysiană.

Ambasadorul regimului comunist a declarat luna trecută că ţara sa ”nu poate avea încredere” în modul în care Malaysia gestionează ancheta, acuzând autorităţile de la Kuala Lumpur de ”complicitate cu forţe externe” – o referire la Coreea de Sud.

Vicepremierul Ahmad Zahid Hamidi a anunţat joi că ţara sa va anula, începând de pe 6 martie, acordul privind liberalizarea vizelor cu Phenianul.

Cele două ţări au stabilit relaţii diplomatice în anii '70, iar schimburile comerciale cu produse precum ulei de palmier şi oţel au crescut. Coreea de Nord a deschis o ambasadă la Kuala Lumpur în 2003.

Oficialii sud-coreeni şi americani au susţinut de la început că responsabili de asasinarea lui Kim Jong Nam sunt agenţii nord-coreeni finanţaţi de către Phenian.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.