Majoritatea membrilor Partidului Conservator, condus de premierul britanic Theresa May, se opun acordului privind Brexitul, conform unui sondaj publicat vineri, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu mai puţin de trei luni înainte ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană, Theresa May încă nu a câştigat susţinerea Parlamentului pentru acordul pe care l-a negociat cu blocul european.

May a amânat un vot în Parlament, planificat în decembrie, după ce a recunoscut că ar fi eşuat. Votul urmează să aibă loc în săptămâna care începe luni, 14 ianuarie.

Sondajul la care au participat 1.215 membri ai Partidului Conservator a relevat că 59% dintre ei se opun acordului, iar 38% sunt în favoarea sa.

Peste jumătate dintre cei chestionaţi au afirmat că nu consideră că acordul respectă rezultatul referendumului din 2016 prin care britanicii au votat ieşirea din UE.

Întrebaţi fiind cum vor vota dacă ar avea loc un referendum în care ar avea de ales între acordul lui May sau ieşirea din UE fără niciun acord, doar 29% au declarat că ar alege acordul premierului, faţă de 64% care ar prefera un Brexit fără niciun acord.

Sondajul a fost efectuat în perioada 17 - 22 decembrie de către YouGov.

„Conservatorii cu rădăcini adânci sunt chiar şi mai puţin impresionaţi decât parlamentarii conservatori”, a declarat Tim Bale, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Queen Mary din Londra.

„Dacă unii parlamentari ar putea fi convinşi să susţină acordul premierului, nu va fi pentru că au fost presaţi de membrii locali ai partidului în perioada Crăciunului”, a adăugat el.

May caută asigurări de la UE privind aşa-numita soluţie de rezervă („backstop”) pentru Irlanda, o poliţă de asigurare pentru a evita o graniţă strictă între Irlanda de Nord şi Irlanda. Această soluţie de rezervă, care ar implica rămânerea Marii Britanii în uniunea vamală a UE pentru o perioadă nedeterminată, a dus la pierderea susţinerii a zeci de parlamentari conservatori şi a DUP, partidul nord-irlandez care se află în coaliţie cu Partidul Conservator.

Doar 11% dintre membrii Partidului Conservator consideră că soluţia de rezervă are sens şi ar trebui să facă parte din acordul privind Brexitul. Deşi 23% au crezut că este o idee rea, dar un preţ care merită plătit pentru a ajunge la un acord, 40% au precizat că Marea Britanie ar trebui să respingă orice acord care conţine această soluţie.

Întrebaţi fiind de avertizările privind un Brexit fără acord, 76% dintre conservatori declarat că acestea sunt „exagerate sau inventate”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.