Republica Moldova ar putea primi gaz din România în cazul în care gigantul energetic rus Gazprom va sista livrările de gaze către Chişinău începând cu 1 octombrie, a declarat preşedinta Republcii Moldova, Maia Sandu pentru postul de televiziune TV8. Ea a mai subliniat că Transnistria ar putea primi gaz din România, doar dacă va plăti pentru el, relatează Radio Chişinău.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cei din Transnistria, dacă sunt gata să plătească, dacă vor achita în avans precum partea dreaptă a Nistrului, atunci da. Dar dacă oamenii nu sunt dispuşi să plătească, partea dreaptă nu poate achita pentru ei”, a afirmat Maia Sandu.

Preşedinta Republicii Moldova a precizat că dialogul dintre Republica Moldova şi Rusia a fost practic suspendat de la începutul războiului din Ucraina, ajungând la un nivel minim. În schimb, ea a negat acuzaţiile potrivit cărora autorităţile nu vor să negocieze preţurile la gaz cu Moscova.

”În fiecare lună există încercări ale Guvernului de a revizui această formulă, dar Gazprom nu are nicio dorinţă”, a afirmat Sandu.

Ea a dat asigurări că Republica Moldova nu va rămâne fără gaz în timpul iernii, deoarece există surse alternative, însă cea mai mare problemă rămâne cea a ”preţurilor”.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a primit-o, marţi la Palatul Victoria pe omologul din Republica Moldova, Natalia Gavriliţa, ocazie cu care a fost analizat stadiul implementării proiectelor concrete destinate sprijinirii Republicii Moldova, în domenii printre care şi aprovizionarea cu energie şi gaz.

Premierul Ciucă a asigurat că România depune toate eforturile pentru a găsi soluţii de furnizare, tranzit şi stocare a cantităţilor de gaze necesare Republicii Moldova. În privinţa energiei electrice, aceasta urmează a fi furnizată în cadrul infrastructurii de transport existente, urmând ca noi linii de interconectare să fie asigurate pe termen mediu şi lung, arată un comunicat de presă al Guvernului.

 
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.