Miniştri ai mediului din Uniunea Europeană au fost supuşi joi unor teste de sânge pentru depistarea „substanţelor chimice persistente”, o acţiune de sensibilizare a opiniei publice cu privire la amploarea alarmantă a acestor substanţe toxice, informează Politico.
„Sper să atrag atenţia asupra acestei probleme”, a declarat ministrul danez al Mediului, Magnus Heunicke. „Aceasta cauzează probleme foarte grave pentru sănătatea noastră şi pentru mediul înconjurător. Trebuie să interzicem PFAS în produsele de uz cotidian în întreaga UE.”
Danemarca a organizat acest test colectiv în cadrul unei reuniuni a miniştrilor mediului din UE, care a avut loc în oraşul Aalborg, din nordul Danemarcei. În prezent, Danemarca deţine preşedinţia rotativă a Consiliului UE.
Substanţele PFAS — cunoscute în mod obişnuit sub denumirea de „substanţe chimice persistente” — nu se descompun în mod natural şi s-a demonstrat că se acumulează în mediu şi provoacă o serie de afecţiuni, printre care cancer, leziuni hepatice şi scăderea fertilităţii. Majoritatea oamenilor din lume au un anumit nivel de PFAS în sânge.
Un studiu olandez recent a constatat că toate persoanele din Ţările de Jos au PFAS în sânge. În majoritatea cazurilor, nivelurile depăşeau limita admisă pentru sănătate, care, deşi nu este imediat dăunătoare, poate avea efecte negative, cum ar fi slăbirea sistemului imunitar.
„Mă aştept să găsească PFAS în sângele meu, pentru că acestea sunt substanţe chimice persistente, şi mă aştept să fie prezente şi în sângele colegilor mei”, a declarat Heunicke. „Dar cantitatea şi tipurile de PFAS – asta este interesant.”
Din miniştrii invitaţi să-şi facă testul de sânge, aproape 20 au acceptat până acum, potrivit unei liste preliminare comunicate POLITICO, printre care se numără miniştrii din Franţa, Germania, Olanda, Belgia şi Ungaria, precum şi comisarul european pentru mediu, Jessika Roswall.
Delegaţii vor mai putea să îşi facă analizele de sânge vineri, în ultima zi a reuniunii de două zile. Rezultatele vor fi disponibile după vară.
Danemarca este una dintre cele cinci ţări europene care au trimis o propunere comună Comisiei Europene pentru eliminarea treptată a mii de substanţe chimice PFAS în conformitate cu legislaţia UE privind substanţele chimice, începând din 2023. Această propunere, care se află în prezent în atenţia Agenţiei Europene pentru Produse Chimice, a fost criticată de grupuri industriale, multe dintre acestea solicitând derogări de la potenţiala lege.
Roswall a declarat că Comisia va propune eliminarea treptată a utilizării PFAS de către consumatori şi va acorda derogări anumitor industrii critice, care urmează să fie definite.
PFAS sunt utilizate în procesele de producţie ale mai multor industrii critice, inclusiv în sectorul semiconductorilor, al bateriilor şi al produselor farmaceutice.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.