Mai multe state membre ale Uniunii Europene îşi doresc în continuare, în ciuda regresului negocierilor, un acord între Blocul Comunitar şi compania franceză Valneva pentru diversificarea proviziilor de vaccin anti-Covid, potrivit Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a spus săptămâna trecută că Valneva nu a îndeplinit condiţiile necesare pentru a se ajunge la un acord, la două zile după ce compania a spus că va prioritiza abordarea ţară cu ţară.

În luna ianuarie, Comisia Europeană a încheiat discuţiile preliminare cu reprezentanţii companiei farmaceutice Valneva în vederea achiziţionării potenţialului vaccin împotriva Covid-19 produs de aceasta. Contractul avut în vedere cu Valneva ar urma să ofere tuturor statelor membre ale UE posibilitatea de a achiziţiona împreună 30 de milioane de doze, cu opţiunea de a cumpăra până la 30 de milioane de doze suplimentare.

Vaccinul foloseşte particule inactive de virus şi este derivat din tehnologia care stă la baza serului său japonez împotriva encefalitei.

Două surse de la Bruxelles au spus că unele state membre, precum Franţa şi Germania, încă forţează un acord pentru a sprijini diversificarea proviziilor, având în vedere că Europa încearcă să îşi asigure vaccinuri pentru următorii doi ani.

„Sunt în jur de zece ţări interesate de o înţelegere cu Valneva. Contractul este scris, însă cele două părţi trebuie să cadă de acord asupra unor parametri de structură. Odată soluţionată problema, lucrurile ar putea merge rapid înainte”, a spus una dintre surse.

Sursele au dorit să îşi păstreze anonimatul având în vedere natura confidenţială a negocierilor.

Până acum, UE a cumpărat vaccinuri anti-Covid dezvoltate de Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, CureVac şi Sanofi/GlaxoSmithKline/GSK.

În prezent, au loc negocieri pentru un al treilea contract cu Pfizer şi BioNtech, care ar oferi cea mai mare rezervă de vaccin din lume.

Vaccinurile folosesc tehnologii diferite, de la aşa-numitul ARN mesager la proteine recombinate.

Valneva, care a început săptămâna trecută ultima etapă a studiului clinic pe oameni, a semnat un contract cu Marea Britanie pentru 190 de milioane de doze ce ar trebui livrate până în 2025. Tranzacţia are o valoare potenţială de până la 1,4 miliarde de euro.

Vaccinul va fi produs în Scoţia şi va folosi un adjuvant produs de compania americană Dynavax.

Această singură unitate de producţie este un motiv de îngrijorare pentru UE, care vrea să se asigure că vaccinurile sunt produse pe teritoriul său şi să evite un scenariu în care compania ar putea fi tentată să prioritizeze livările către Regatul Unit în detrimentul continentului, au mai spus sursele. Germania doreşte ca Valneva să fie de acord mai întâi că nu va face acest lucru. 

În luna februarie, directorul financiar al Valneva, David Lawrence, a declarat pentru Reuters că grupul este deschis parteneriatelor de producţie cu alte regiuni, dacă vaccinul candidat va primi aprobare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.