Mai mult de 160 de palestinieni şi şase poliţişti israelieni au fost răniţi în ciocniri care au avut loc în Ierusalim, în ultima vineri din luna Ramadanului, au informat medicii palestinieni şi poliţia israeliană, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei mai mulţi au fost răniţi la moscheea Al-Aqsa, unde poliţia israeliană a tras cu gloanţe din cauciuc şi grenade cu gaze lacrimogene, în timp ce palestinienii au arunca cu pietre şi sticle.

Tensiunile au crescut din cauza unei posibile evacuări a palestinienilor de pe teritoriul revendicat de evrei.

Red Crescent (Semiluna Roşie) a deschis un spital de campanie pentru a-i trata pe cei răniţi.

Complexul unde se află moscheea Al-Aqsa din Ierusalimul Vechi este unul dintre cele mai venerate locuri islamice, dar şi un loc sfânt pentru evrei, cunoscut ca Muntele Templului.

Deseori au avut loc violenţe aici, iar vineri noapte noi ciocniri au izbucnit după ce mii de oameni s-au adunat pentru ultima vineri din luna sfântă musulmană a Ramadanului.

Poliţia israeliană a transmis că a fost nevoită să folosească forţa pentru a „restabili ordinea” după ce mii de credincioşi s-au revoltat după rugăciunile de seară.

Un oficial al moscheii a făcut apel la calm prin megafonul Al-Aqsa. „Poliţia trebuie să înceteze imediat să mai lanseze grenade paralizante spre credincioşi, iar tinerii trebuie să se calmeze şi să facă linişte”, citează Reuters.

Serviciul medical palestinian de urgenţă Semiluna Roşie a spus că 88 dintre palestinienii răniţi au fost duşi la spital după ce au fost loviţi de gloanţe din metal căptuşite cu cauciuc. Poliţia israeliană a spus că şase ofiţeri au necesitat tratament medical.

Comunitatea internaţională a făcut de asemenea apel la calm, vineri, când furia oamenilor a crescut în urma ameninţărilor cu evacuarea a familiilor palestinieni din districtul Shaikh Jarrah din estul Ierusalimului.

Un purtător de cuvânt al Departamentului american de Stat a spus că Washingtonul este „foarte îngrijorat legat de tensiunile intensificate”.

Tor Vennesland, coordonator special al ONU pentru Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, a cerut ambelor părţi să „respecte status quo-ul locurilor sfinte din Ierusalimul Vechi în interesul păcii şi stabilităţii”.

Organizaţia Naţiunilor Unite a transmis că Israelul ar trebui să anuleze orice evacuare şi să limiteze la maxim folosirea forţei împotriva protestatarilor.

Curtea Supremă a Israelului va găzdui luni o audiere în acest caz.

Israelul ocupă Ierusalimul de Est de la războiul din 1967 şi consideră că întreg oraşul este capitala sa, deşi acest lucru nu este recunoscut de mare parte din comunitatea internaţională. Palestinienii revendică Ierusalimul de Est ca viitoare capitală a unui stat independent la care speră.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.