Rusia l-a convocat vineri pe ambasadorul Armeniei pentru a-i transmite un protest "dur" în legătură cu o listă de aşa-numite "măsuri neprietenoase", cel mai recent semn de tensiune între Moscova şi mica republică ex-sovietică dintr-o regiune pe care Rusia o consideră sub influenţa sa, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Demersul vine după ce miercuri Armenia a anunţat că va găzdui săptămâna viitoare un exerciţiu militar comun cu Statele Unite, un demers de natură să irite Rusia, care are o bază militară în această ţară, precum şi o forţă de menţinere a păcii în regiune pentru a susţine un acord ce a pus capăt unui război între Armenia şi Azerbaidjan în 2020, al doilea pe care cele două ţări vecine l-au purtat de la prăbuşirea Uniunii Sovietice.

CITEȘTE ȘI UPDATE - Armenia anunţă că va organiza săptămâna viitoare un exerciţiu militar comun cu SUA. Reacţia Moscovei

Ministerul rus de Externe a enumerat, de altfel, printre motivele pentru care l-a convocat pe ambasadorul armean deciziile Erevanului de a găzdui exerciţiul militar cu Statele Unite, dar şi de a adera la Curtea Penală Internaţională, precum şi o vizită în Ucraina a soţiei premierului armean pentru a livra ajutoare umanitare.

Curtea Penală Internaţională a emis în martie un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin pentru presupuse crime de război în Ucraina.

Ministerul rus a precizat că ambasadorului Vagharşak Harutiunian i s-a transmis un protest "dur", Moscova reclamând, de asemenea, "declaraţii ofensatoare" care ar fi fost făcute de Alen Simonian, preşedintele Adunării Naţionale Armene, despre purtătoarea de cuvânt a ministerului, Maria Zaharova.

Armenia, care se bazează aproape în întregime pe Rusia pentru echipamentele sale de apărare, s-a plâns în ultimele luni că forţele de menţinere a păcii ruseşti nu au reuşit să pună capăt blocadei pe care azerii o pun în calea aprovizionării enclavei Nagorno-Karabah, o regiune cu etnici armeni din Azerbaidjan.

De asemenea, Erevanul a pus în mod deschis sub semnul întrebării dacă să rămână în Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), o alianţă militară condusă de Rusia şi formată din şase foste republici sovietice.

Prim-ministrul Nikol Pashinyan a declarat într-un interviu publicat duminica trecută că politica Armeniei de a se baza exclusiv pe Rusia pentru a-şi garanta securitatea a fost o greşeală strategică. El a mai spus că Moscova, distrasă de războiul cu Ucraina, nu a mai fost capabilă să livreze rezultate şi îşi reduce rolul în Caucazul de Sud.

Moscova a răspuns insistând asupra faptului că intenţionează să rămână principalul garant al securităţii în Caucaz, care include şi Azerbaidjan şi Georgia.

Armenia şi Azerbaidjanul s-au acuzat reciproc joi de mutarea de trupe în apropierea graniţei lor comune, în timp ce tensiunile privind viitorul enclavei Nagorno-Karabah au crescut.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.