Varşovia l-a convocat miercuri la Ministerul de Externe pe trimisul diplomatic al Ucrainei, după ce comentariile preşedintelui Volodimir Zelenski în legătură cu interzicerea importurilor de cereale au înfuriat guvernul polonez, care şi-a înăsprit poziţia în această chestiune înaintea alegerilor din octombrie, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Polonia a fost unul dintre cei mai fideli aliaţi ai Ucrainei de când Rusia a invadat această ţară, în februarie 2022, dar Varşovia şi Kievul sunt acum implicate într-un conflict tot mai profund cu privire la importurile de produse agricole ucrainene. Polonia, împreună cu Ungaria şi Slovacia, a extins o interdicţie asupra importurilor de cereale din ţara vecină devastată de război.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat în faţa Adunării Generale a ONU că Kievul depune eforturi pentru a păstra rutele terestre pentru exporturile de cereale, dar a adăugat că "teatrul politic" din jurul importurilor de cereale nu face decât să ajute Moscova.

Viceministrul de externe Pawel Jablonski "a transmis protestul ferm al părţii poloneze faţă de declaraţiile făcute ieri de preşedintele V. Zelenskiy la Adunarea Generală a ONU, când a afirmat că unele ţări UE au simulat solidaritatea, susţinând indirect Rusia", a precizat Ministerul polonez de Externe într-un comunicat.

Jablonski i-a spus, de asemenea, ambasadorului Vasil Zvarici că "exercitarea de presiuni asupra Poloniei în cadrul forumurilor multilaterale sau trimiterea de plângeri la tribunalele internaţionale nu sunt metode adecvate de rezolvare a disputelor dintre (cele două) ţări".

Polonia, Slovacia şi Ungaria au anunţat vineri restricţii unilaterale asupra importurilor de cereale din Ucraina, după ce Comisia Europeană a decis să nu prelungească autorizarea interdicţiilor de vânzare a cerelelor ucrainene în cele cinci ţări UE vecine Ucrainei, care mai includ România şi Bulgaria. Interdicţia a fost introdusă pentru a proteja fermierii din aceste ţări de un val de importuri ieftine de cereale şi alimente din Ucraina, după ce invazia Rusiei a blocat în mare parte rutele de export predilecte ale Ucrainei, care erau porturile de la Marea Neagră.

România va lucra cu Ucraina în următoarele 30 de zile la un plan de control al exporturilor de cereale care va contribui la protejarea fermierilor români, a anunţat miercuri ministrul român al agriculturii, Florin Barbu. În ceea ce o priveşte, Bulgaria a anunţat că renunţă la orice fel de restricţii.

Un purtător de cuvânt al Organizaţiei Mondiale a Comerţului a confirmat marţi că Ucraina a făcut primul pas în cadrul unei proceduri de arbitraj prin depunerea unei plângeri la organismul comercial mondial. El nu a menţionat numele ţărilor, dar Kievul a declarat anterior că plângerea viza Polonia, Slovacia şi Ungaria.

De asemenea, marţi, Ucraina a declarat că va impune restricţii - ca măsură de răspuns - la importul anumitor bunuri din Polonia şi Ungaria dacă acestea nu îşi vor ridica interdicţiile unilaterale, ceea ce a atras un răspuns tăios din partea premierului polonez Mateusz Morawiecki. "Avertizez autorităţile ucrainene, pentru că, dacă escaladează conflictul în acest mod, vom adăuga şi mai multe produse la interdicţia de import pe teritoriul Republicii Polone", a declarat Morawiecki pentru Polsat News. Într-un live pe Facebook, Morawiecki a declarat ulterior că Varşovia este pregătită să ajute Kievul, dar "nu cu preţul destabilizării pieţei poloneze".

De partea ucraineană, reprezentantul pentru comerţ Taras Kacika a părut să acţioneze pentru a reduce tensiunile, declarând pentru postul de radio polonez RMF FM că nu crede că Kievul va introduce un embargo asupra merelor şi legumelor poloneze. Ministrul polonez al agriculturii, Robert Telus, a declarat pentru agenţia de ştiri de stat PAP că a interpretat comentariile lui Kacika drept o modalitate de "a calma o anumită atmosferă care se crease de două sau trei zile".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.