Candidaţii macronişti au obţinut victorii importante în primul tur al alegerilor parlamentare franceze în străinătate, însă nu şi Manuel Valls, eliminat de către candidatul Nouvelle Union Populaire écologiste et sociale (NUPES), o alianţă de stânga care realizează un scor bun, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Iau act de rezultate (...). Disidenţa şi disensiunea au semănat confuzie, însă nu pot să-mi ignor scorul şi faptul că candidatura mea nu a convins”, a declarat într-un mesaj postat pe Twitter fostul premier francez Manuel Valls, înante ca rezultatle oficiale să fe publicate de către Ministerul francez de Externe.

Valls se referă la candidatul disident Stéphane Vojetta, care s-a clasat al doilea.

”Trebuie să trag concluziile în mod lucd”, scrie el, îndemnând la un baraj împotriva candidatului Nupes Renaud Le Berre, care s-a clasat pe primul loc în a 5-a circumscipţie a francezilor din străinătate, din care fac parte Spania, Portugalia, Monaco şi Andorra, în care sunt înscrişi 120.000 de alegători.

În cele 11 circumscripţii ale francezilor din străinătate, Nupes a reuşit să-şi plaseze candidaţii în frunte în două dintre ele şi să obţină locul doi în aproape toate, dar nu în a 8-a circumscripţie, din care fac parte francezi care trăiesc în opt ţări mediteraneene, inclusiv Italia şi Israelul. În această circumscripţie, deputatul în execiţiu Meyer Habib, candidat UDI s-a clasat primul.

În Circumscripţia 1 - în care se află francezii din America de Nord -, un deputat în exerciţiu macronist, Roland Lescure, s-a clasat primul, însă este secondat de candidata Nupes Florence Roger.

În Circumscripţia 6 (Elveţia), deputatul în exerciţiu Joachim Son-Forget, ales în 2017, din cadrul La République en marche (LREM), a fost eliminat. Aflat în ”divorţ” cu partidul său şi în centrul multor scandaluri, el a fost îndepărat de către alegători în favoarea lui Marc Ferracci, un economist apropiat lui Emmanuel Macron.

Poliniezienii, care au votat începând de sâmbătă, i-au votat pe primul loc tot pe candidaţii majorităţii prezidejţiale, atât în prima circumscripţie (Nicole Bouteau, 41,9%), cât şi în a doua (Tepuaraurii Teriitahi, 33,2%). În a treia circumscripţie, deputatul în exerciţiu Moetai Brotherson, care face parte din grupul comunist în Adunare, s-a clasat primul (34,2%), cu două puncte înaintea candidatului macronist.

Absenteismul a atins un nou nivel ”record”, mai mare decât în alegerile prezideţiale - 52 sau 53%, potrivit unor sondaje, faţă de 51,3% în 2017 şi ar urma să joace un rol-cheie în alegerile de la 12 şi 19 iunie.

Francezii dn străinătate par că s-au mobilizat mai bine decât în 2017, iar prezenţa la urne a atins 19,1%, potrivit unor date provizorii.

Absenteismul tinerilor şi claselor populare ar putea avantaja actuala majoritate, care se sprijină pe un electorat mai în vârstă şi mai bogat decât al Rassemblement National (RN, extremă dreapta) sau Nupes, potrivit unor specialişti.

Însă macroniştii sunt ”îngrijoraţi”, declara duminică la LCI Frédéric Dabi de la institutul de sondare Ifop, pentru că ”există ipoteze care acordă majorităţi relative” taberei Macron, sub majoritatea absolută de 289 de mandate.

Ea ar devansa Nupes (LFI, EELV, PS, PC) unită în jurul lui Jean-Luc Mélenchon, care ar putea obţine 170-205 mandate, devansând Partidul Les Republicains (LR, dreapta), creditat cu 35-55 de mandate şi RN, creditat 20-50 de mandate.

Însă ”scenariul unei majorităţi absolute a Nupes este, pentru moment, exclus”, estimează Frédéric Dabi.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.