Emmanuel Macron vrea să reconstruiască ”în cinci ani” Catedrala Notre-Dame de Paris, al cărei incendiu a provocat un val de emoţie în lume şi un aflux de donaţii în vederea finanţării unei reconstrucţiii care se anunţă titanică, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vom reconstrui catedrala şi mai frumoasă şi vreau ca asta să se închie în cinci ani”, a declarat şeful statului într-o alocuţiune televizată, marţi, de mai puţin de şase minute, de la Palatul Élysée.

Emmanuel Macron a promis deja luni seara, după ce a anulat o alocuţiune în care voia să anunţe măsuri de răspuns la criza ”vestelor galbene”, că vrea să ”reconstruiască” Notre-Dame, cel mai vizitat monument istoric în Europa, lansând o mare subscripţie naţională.

Consiliul Miniştrilor de miercuri este dedicat în întregime incendiului catedralei.

Cei aproximativ 400 de pompieri - mobilizaţi timp de aproximativ 15 ore - au stins focul marţi dimineaţa.

Uşile deschise ale Notre-Dame dezvăluiau o scenă a dezolării: acoperişul, şarpanta şi săgeata s-au surpat şi au acoperit interiorul catedralei cu fragmente calcinate.

Cele două turnuri emblematice ale faţadei de vest au fost cruţate, iar cocoşul de pe săgeată a fost găsit.

Potrivit secretarului de stat la Ministerul de Interne Laurent Nuñez, salvarea edificiului, vechi de 800 de ani, s-a jucat ”într-un sfert de oră, aproape o jumătate de oră”. ”Per ansamblu, structura rezistă bine”, însă ”vulnerabilităţi au fost identificate la nivelul cupolei”, a subliniat el.

Ancheta cu privire la sinistrul care a îngrozit capitala şi a provocat o undă de şoc mondială a început, în noaptea de luni spre marţi, să se orienteze către ”pista accidentală”, potrivit procurorului Parisului Rémy Heitz.

Aproximativ 30 de martori - muncitori prezenţi luni şi angajaţi însărcinaţi cu securitatea edificiului - au fost audiaţi marţi, iar alţii urmează să fie audiaşi miercuri, a anunţat Parchetul.

”Avem în prezent aproximativ 50 de anchetatori mobilizaţi, vom studia totul şi se va afla întregul adevăr”, a declarat ministrul de Interne Christophe Castaner.

Julien Le Bras, patronul Europe Échafaudage, una dintre societăţile prezente în sit, a dat asigurări că toate procedurile de securitate ”au fost respectate”.

”MOBILIZAREA TUTUROR”

Papa Francisc, care a discutat marţi după-amiaza cu Emanuel Macron, a îndemnat la ”mobilizarea tuturor” în vederea reconstruirii Notre-Dame.

”Această Maică este aici de 840 de ani. Cum vom face să o reconstruim? Cei care au ridicat-o nu mai sunt aici, cunoaştem toate detaliile, toate secretele?”, se întreba Christelle, o studentă congoleză în vârstă de 27 de ani, la Paris.

În faţa acestui şantier care se anunţă colosal, contribuţiile începeau deja să curgă, de la Apple la Banca Centraă Europeană (BCE) şi trecând prin mii de anonimi, atingând cel puţin 750 de milioane de euro.

Familia Pinault a promis în noaptea de luni spre marţi 100 de milioane de euro, grupul LVMH şi familia Arnault au donat 200 de milioane de euro, iar Total 100 de milioane de euro în vederea reconstruirii Notre-Dame.

Primarul Parisului a deblocat 50 de milioane de euro şi a primit deja mai multe opere care au putut să fie salvate de flăcări.Anne Hidalgo intenţionează să organizeze ”o mare conferinţă internaţională a donatorilor”.

Preşedinta regiunii Ile-de-France Valérie Pécresse a alocat zece milioane de euro ca ”ajutor de urgenţă” pentru primele lucrări.

La rândul lor, şapte departamente din regiunea pariziană au anunţat că vor debloca 20 de milioane de euro provenind de la Fondul Solidarităţii Investiţiilor Interdepartamentale.

”CONDOLEANŢE” DE LA TRUMP

Drama continua să provoace marţi o puernică emoţie pe glob.

În Anglia, clopotele unor biserici răsunau seara, în ”solidaritate cu Franţa”, a anunţat premierul Theresa May, în timp ce cele ale catedralelor franceze urmează să răsune miercuri la ora locală 18.52 (19.52, ora României), ”ora începerii incendiului la Notre-Dame”, a anunţat Conferinţa Episcopilor din Franţa.

Mai mulţi şefi de stat şi-au exprimat solidaritatea.

Preşedintele american Donald Trump i-a transmis ”condoleanţe” lui Emmanuel Macron, omologul său rus Vladimir Putin a evocat ”un tezaur inestimabil al culturii europene”, iar preşedintele chinez Xi Jinping s-a declarat ”profund întristat”.

Coroana de spini şi tunica Sf. Louis - cele două obiecte extrem de importante ale catlocilor - au putut să fie salvate luni.

Edificiul este cunoscut la nivel mondial prin arhitectura sa, dar şi mulţumită capodoperei lui Victor Hugo, "Notre-Dame de Paris", un roman adaptat în mai multe rânduri în cinematografie, de studiourile Disney, sau în comedia muzicală. Cartea se afla marţi pe primul loc la vânzări pe Amazon.

Mai multe opere de artă adăpostite în catedrală au putut să fie salvate de flăcări, însă unele nu au putut să fie deplasate şi rămâneau strâns supravegheate de către pompieri.

În 2017, 12 milioane de turişti au vizitat Notre-Dame, o bijuterie a arhitecturii care făcea obiectul unor lucrării importante de mai multe luni.

Acest incendiu a avut loc în prima zi a sărbătorilor Săptămânii Sfinte de Paşte, principala sărbătoare creştină.

Biserica Saint-Sulpice urmează să găzduiască slujbele până sâmbătă, iar slujba de Paşte urmează să fie oficiată duminică în Biserica Saint-Eustache, a anunţat dioceza Parisului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.