Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat luni, într-un discurs istoric rostit la Versailles, că va ridica în toamnă starea de urgenţă. De asemenea, el a promis o “schimbare profundă” a instituţiilor, propunând desfiinţarea Curţii de Justiţie a Republicii şi reducerea cu o treime a numărului parlamentarilor, relatează Le Figaro şi AFP

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Pe de o parte, aş reinstaura libertăţile francezilor, ridicând starea de urgenţă în toamnă, pentru că aceste libertăţi sunt condiţia existenţei unei democraţii puternice”, a anunţat el. “Codul Penal, aşa cum este el, prerogativele magistraţilor aşa cum sunt ele, pot, dacă sistemul este bine ordonat, să ne permită să ne distrugem adversarii”, a subliniat el.

El a evocat şi viitorul său proiect de lege împotriva terorismului. “Pe de o parte, vreau ca Parlamentul să poată vota aceste dispoziţii noi care ne vor consolida şi mai mult lupta. Acestea ar urma să vizeze explicit teroriştii, nu toţi francezii. De asemenea, vor include măsuri consolidate, dar care vor fi plasate sub supravegherea judecătorului judiciar, respectând integral şi în permanenţă condiţiile noastre constituţionale şi tradiţiile noastre privind libertatea”, a adăugat el.

REDUCEREA NUMĂRULUI DE PARLAMENTARI

Pe plan administrativ, Macron a promis în discursul solemn o “schimbare profundă” şi o reformă a instituţiilor, pentru a răspunde “nerăbdării” francezilor.

“Poporul ne cere să ne întoarcem la spiritul de învingător”, a afirmat şeful statului, care a decis să devanseze cu 24 de ore declaraţia de politică generală a premierului său.

Aşa cum a promis şi în campanie, Macron a anunţat reducerea cu o “treime” a numărului de deputaţi şi senatori, promiţând şi introducerea parţială a votului proporţional precum şi să pună “capăt proliferării parlamentare”.

De asemenea, a cerut desfiinţarea Curţii de Justiţie a Republicii.

În faţa criticilor care au văzut în discurs o “derivă monarhistă”, el a insistat că este vorba de o simplă „necesitate” dictată de “iubirea de ţară”.

Pe fondul climatului recent marcat de scandaluri, Macron a cerut presei să “termine cu această căutare neîncetată a scandalului”.

Cu figura gravă, şefului statului a parcurs înainte de discurs galeria lungă ce duce la Sala Congresului din Palatul Versailles, mărginită de Gărzi Republicane.

Şedinţa a fost deschisă cu un minut de reculegere în memoria lui Simone Veil, care a încetat din viaţă vineri.

Ajuns cu două ore mai devreme la Versailles, el a fost primit pe vasta terasă dinspre Grand Canal de preşedinţii Adunării Naţionale şi Senatului, François de Rugy, respectiv Gérard Larcher, dar şi de premierul Edouard Philippe.

Toţi patru au urcat apoi pe covorul roşu, încadraţi de Gărzile Republicane, înainte de a participa la un dejun de lucru alături de liderii grupurilor parlamentare. Preşedinţii grupurilor Les Republicains din Adunarea Naţională şi din Senat, Christian Jacob, respectiv Bruno Retailleau, au refuzat să ia parte, invocând agende încărcate.

BILANŢ

Acest discurs solemn în faţa parlamentarilor şi, prin ei, francezilor, ar putea deveni un eveniment anual, a anunţat Macron.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Christophe Castaner, a explicat că ar putea deveni un fel de “discurs despre starea Uniunii”, precum cel rostit de preşedintele american. Şeful statului va prezenta “marile linii”, iar premierul le va “pune în aplicare”, a adăugat el.

Acest prim discurs în Parlament din mandatul lui Macron, început în urmă cu o lună şi jumătate, a fost extrem de urmărit, cu atât mai mult cu cât şeful statului a anunţat că nu va acorda tradiţionalul interviu de 14 iulie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.