Preşedintele francez Emmanuel Macron a salutat luni, la Varşovia, o ”coritură” în relaţiile cu Polonia, pe care o plasează în contextul Brexitului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Doresc ca această vizită şi discuţiile noastre să marcheze o veritabilă cotitură în rolul pe care îl putem juca împreună pentru Europa de mâine”, a declarat Emmanuel Macron, în faţa presei, alături de omologul său polonez Andrzej Duda, la finalul unei întâlniri.

Andrzej Duda a evocat, la rândul său, un ”progres important” şi s-a felicitat de semnarea unui program de cooperare polonezo-francez în cadrul unui ”parteneriat strategic” dintre cele două ţări.

El s-a declarat convins că, după Brexit ”UE trebuie într-un fel să ia o nouă formă (...), odată cu o nouă distribuire a hărţilor şi o nouă deschidere. Diversele roluri în cadrul UE vor trebui reconfigurate”.

Macron consideră că relaţia Parisului cu Varşovia este necesar să servească ”înfruntării provocării (modificărilor) climatice şi susţinerii Poloniei, care are în faţa sa o provocare pe care nu o subestimează”, a adăugat el.

Este vorba, a declarat preşedintele francez, despre ”a face proiectul european mai puternic, pentru că, în realitate, în prezent există (...), după Brexit, o fragilitate şi o îndoială care s-au instalat”.

El şi-a exprimat speranţa ca Franţa şi Polonia să-şi dezvolte cooperarea în domeniile energiei şi industriei militare, evocând proiectul viitorului tanc european.

Acest proiect a fost evocat, de asemenea de către preşedintele Duda.

Macron şi-a exprimat dorinţa să participe în următoarele luni la un summit franco-germano-polonez al ”Triunghiului de la Weimar”.

Preşedintele francez a evocat în trecere reformele controversate ale justiţiei care au loc în Polonia de când se află Partidul Ordine şi Justiţie (PiS, naţionalişti, conservatori) la putere.

El a spus că le-a evocat împreună cu Andrzej Duda şi că doreşte ca dialogul dintre Varşovia şi Comisia Europeană (CE) cu privire la acest subiect ”să se intensifice”.

Răspunzând unor îngrijorări poloneze cu privire la deschiderea sa faţă de Moscova şi critici la adresa NATO, despr ecare a spus că se află ”în moarte cerebrală”, Macron şi-a reiterat ataşamantul faţă de Alianţa Nord-Atlantică şi angajamentul Franţei pe floancul de est al blocului militar, citând participarea a aproximativ 4.000 de militari francezi la exerciţii şi misiuni de patrulare în această regiune.

”Franţa nu este nici proprusăşi nici antirusă, ea este proeuropeană”, a subliniat macron şia îndemnat la un ”dialog politic exigent” cu Moscova.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.