Preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut joi o ”accelerare a implementării angajamentelor la orizontul lui 2030” în lupta împotriva modificărilor climatice, în cadrul summitului virtual organizat de către Joe Biden, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Macron a ”salutat anunţul contribuţiei americane”, după ce Biden a prezentat un nou obiectiv american al reducerii emisiilor, aproape dublu faţă de cel iniţial.

Acest mesaj al lui Macron a fost preînregistrat şi a întrerupt intervenţia preşedeintelui rus Vladimir Putin.

”Este o alegere istorică pe drumul care ne conduce la Glasgow”, care găzduieşte COP26 pe tema luptei împotriva încălzirii globale, în noiembrie, a apreciat preşedintele francez.

”Un singur obiectiv în săptămânile şi lunile următoare: accelerarea. Accelerarea implementării angajamentelor la orozontul lui 2030”, a continuat el, cerând un ”plan de acţiune precis, măsurabil, verificabil”.

”În fond, 2030 este noul 2050. Este planul pe care Uniunea Europeană (UE) l-a pus pe masă în decembrie, tradus într-o lege europeană, iar Green Deal o încorporează. Acum ne revine să mobilizăm toate pârghiile de care dispunem, inovaţia, transformarea, reglementarea”, a declarat el. ”Acest lucru se va afla în centrul acţiunii europene în lunile următoare”.

Macron a cerut, de asemenea, o ”transformare în profunzime a sistemului nostru financiar” şi s-a felicitat cu privire la faptul că summitul pe care l-a lansat - ”One Planet Summit” - a ”permis adunarea unor fonduri suverane, asset managers, private equity, care să se angajeze toate în această metodologie comună” de măsurare a investiţiilor în favoarea mediului.

”Franţa îşi va asuma toate responsabilităţile în în lunile următoare, pentru a merge mai departe în subiectul acestor finanţe în serviciul mediului”, a anunţat el.

Macron a solicitat totdată ”să se dea un preţ carbonului”, prin ”integrarea dimensiunii de mediu în costul investiţiilor şi în relaţiile noastre comerciale”, o aluzie la taxa carbonului pe care UE vrea să o impună la frontiera sa.

El a citat, de asemenea, viitorul summit de la 18 mai, la Paris, pe tema finanţării durabile a economiilor africane şi a îndemnat băncile publice de dezvoltare să finanţeze proiecte neutre în carbon.

”Trebuie să ne revizuim în creştere masiv ambiţiile, fiecare dintre noi, pentru a putea respecta acest obiectiv, de (menţinere a încălzirii globale la) 1,5 grade Celsius (faţă de nivelul preindustrial, obiectivul stabilit prin Acordul de la Paris)”, a avertizat miercuri Palatul Elysée, subliniind că angajamentele de până în prezent ”ne conduc la o creştere a temperaturii cu peste trei grade Celsius şi riscul de a atinge cinci grade”.

Franţa este una dintre numeroasele ţări care a rămas în urmă în angajamentele pe care şi le-a asumat cu privire la obiectivul atingerii celor 1,5 grade Celsius, recunoaşte preşedinţa franceză, însă are ”o ambiţie extrem de puternică şi este pe cale să accelereze” în domeniile producţiei energiei eoliene offshore şi izolării locuinţelor.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.