Emmanuel Macron a promis încă de la învestire, duminică, să le redea francezilor ”încrederea” şi să ”refondeze” Uniunea Europeană, înainte să onoreze o agendă încărcată - vizitarea militarilor răniţi, iar apoi, luni, numirea unui premier şi o vizită la Berlin, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Francezii au ales speranţa şi spiritul de cucerire”, a spus cel mai tânăr preşedinte al Republicii ales vreodată în Franţa, în vârstă de 39 de ani, stabilind direcţia unei preşedinţii în cursul căreia nu intenţionează să ”cedeze nimic”.

”Vreau să le redau francezilor încrederea în ei, de prea mult timp slăbită”, a insistat el pe un ton grav, în primul său discurs în calitate de şef al statului, cu ”certitudinea intimă că putem scrie împreună una dintre cele mai frumoase pagini ale istoriei noastre”.

În această ceremonie solemnă, în Sala de festivităţi a Palatului Elysée, Emmanuel Macron a subliniat de asemenea ”rolul imens” al Franţei, care trebuie ”să corecteze excesele cursului lumii şi să vegheze la libertate”.

VIZITĂ LA MILITARII RĂNIŢI

În prima sa deplasare în calitate de şef de stat, el a vizitat duminică militari francezi răniţi în operaţiuni, la Spitalul Militar Percy de Clamart, în apropiere de Paris. O recepţie la Primăria parisului este prevăzută la ora locală 17.00 (18.00, ora României).

Încă de luni, Emmanuel Macron îşi va numi premierul - un post în legătură cu care circulă numele lui Edouard Philippe, primarul-deputat LR din Havre -, înainte să plece la Berlin.

În vederea relansării axei franco-germane, el a ales această destinaţie în prima sa deplasare în străinătate şi l-a ales drept consilier diplomatic pe actualul ambasador al Franţei în Germania, Philippe Etienne, în vârstă de 61 de ani.

Fostul său director de cabinet la Bercy, Alexis Kohler, în vârstă de 44 de ani, a fost numit secretar general la Elysée.

”ÎN ACEST MOMENT PRECIS”

Această zi de învestire a început după ce şeful de stat ales a traversat pe covorul roşu curtea de onoare a Palatului Elysée în faţa unui detaşament al Gărzii republicane, foarte încet şi solemn, la fel cum s-a dus la Piramida de la Luvru în seara victoriei.

El a fost întâmpinat în capătul treptelor palatului de preşedintele în exerciţiu François Hollande, care s-a abţinut să-l îmbrăţişeze, zâmbind.

Emmanuel Macron a fost precedat cu zece minute de către soţia sa Brigitte, în vârstă de 64 de ani.

Cei doi preşedinţi au discutat timp de o oră, mult mai mult decât jumătatea de oră prevăzută. Acesta este momentul în care preşedintele în exerciţiu i-a transmis secrete de stat, începând cu codurile armei nucleare.

Apoi Emmanuel Macron l-a însoţit pe François Hollande, mai în vârstă ca el cu 20 de ani, până la maşină şi l-a aplaudat înainte să părăsească curtea de onoare. El nu a repetat, astfel, gafa lui Hollande care, în 2012, i-a întors spatele, fără să aştepte să plece, lui Nicolas Sarkozy.

Anterior, Laurent Fabius, preşedintele Consiliului Constituional, a proclamat rezultatele oficiale ale alegerilor preszidenţiale şi a pronunţat cuvintele învestirii.

”În acest moment precis vă preluaţi funcţiile”, a spus el, înainte să-i aducă un omagiu personal.

Apoi Emmanuel Macron a fost ridicat la demnitatea de mare cruce a Legiunii de Onoare, după care i s-a prezentat marele Colan de maestru al Legiunii de Onoare.

LACRIMI

Între cei 300 de invitaţi ai acestei învestiri s-au aflat reprezentanţi ai corpurilor constituante - Consiliului Constituţional, birourilor Adunării Naţionale şi Senatului, Curţii de Casaţie -, reprezentanţi ai partenerilor sociali, laureaţi ai premiului Nobel şi aproximativ 100 de apropiaţi, în principal din familia sa şi a soţiei sale.

Între invitaţi s-au aflat de asemenea aproximativ zece membri de la începutul mişcării En Marche! - Richard Ferrand, Christophe Castaner, Renaud Dutreil, Gérard Collomb, Sylvie Goulard sau François Patriat - dar şi numeroase personalităţi, între care Nathalie Kosciuscko-Morizet, Pierre Gattaz sau Elisabeth Guigou.

Emmanuel Macron l-a invitat de asemenea pe partenerul lui Corinne Erhel, deputata din Côtes-d'Armor care a decedat pe 5 martie, la ultimul miting din campanie, pe cel al lui Xavier Jugelé, poliţistul ucis pe 20 aprilie pe Champs-Elysées într-un atac jihadist - şi căruia i-a adus ulterior un omagiu, oprindu-se la locul în care a fost asasinat.

Mama unei activiste En Marche! moartă în maşină, în campanie, la vârsta de 28 de ani, a fost de asemenea prezentă.

Ceremonia a continuat în grădinile Elysée, unde noul preşedinte a trecut în revistă trupele, iar 21 de lovituri de tun au fost trase de pe Esplanada Invalizilor, pe celălalt mal al Senei.

Apoi Emmanuel Macron a ieşit prin Grille du Coq, la capătul parcului, pentru a se duce singur pe Champs-Elysées, la bordul unui jeep militar până în Place  de l'Etoile, escortat de motociclişti şi cavaleri din Garda Republicană.

Potrivit tradiţiei, el a reaprins flacăra de pe Mormântul Soldatului Necunoscut, sub Arcul de Triumf, pe o ploaie torenţială, care aminteşte de cea din urmă cu cinci ani, de la ceremonia de învestire a lui Hollande.

Aproape 1.500 de poliţişti şi jandarmi au fost mobilizaţi, iar nervii le-au fost puşi la încercare de prima baie de mulţime a noului locatar de la Elysée pe Champs-Elysées.

La rândul său, François Hollande s-a dus la sediul Partidului Socialist (PS), pe rue de Solférino, la fel cum a făcut în 1995 François Mitterrand, după care a luat masa, într-un restaurant parizian, împreună cu apropiaţii săi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.