Preşedintele Emmanuel Macron a declarat duminică după-amiază că Franţa îşi va îndrepta toată energia înspre eradicarea celor responsabili de răpirea unor cetăţeni francezi, după publicarea unei înregistrări cu şase ostatici străini răpiţi de jihadiştii al-Qaeda Mali, printre care se numără şi românul Iulian Gherguţ, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Înregistrarea de 16 minute şi 50 de secunde ar trebui să reprezinte o dovadă că cei şase ostatici sunt în continuare în viaţă, fiind realizată de către gruparea Jama'at Nasr al-Islam wal Muslimin - ramura oficială a grupării al-Qaeda în Mali - şi publicată de americanii de la SITE.

Printre cei şase ostatici străini care apar în înregistrare se numără: românul Iulian Gherguţ, sud-africanul Stephen McGown, misionara elveţiană Beatrice Stockly, chirurgul australian Arthur Kenneth Ellitott, franţuzoaica Sophie Petronin şi călugăriţa columbiancă Gloria Cecilia Narvaez Argoti.

Nicio grupare nu a revendicat anterior răpirea Sophiei Petronin, care a fost atacată la finele anului trecut de mai mulţi brăbaţi înarmaţi în localitatea Gao.

După ce franţuzoaica apare în faţa camerei, vocea naratorului jihadist susţine că aceasta speră că preşedintele Macron o va ajuta să se întoarcă la familia sa din Franţa.

De asemenea, ostaticii sunt prezentanţi de rând de către un narator, care susţine că nu au existat până în acest moment negocieri pentru eliberarea lor. Primul care apare în faţa camerei este sud-africanul Stephen McGown, care a fost răpit în urmă cu aproape şase ani din Timbuktu.

”Este o perioadă lungă de timp în care să fii departe... Când credeţi că se va sfârşi asta? Acum facem o nouă înregistrare, dar nu ştiu ce să spun. Am spus tot ce aveam de spus în trecut. S-a spus tot în înregistrările anterioare pe care le-am făcut”, declară McGowan.

Ulterior, în faţa camerei apare octogenarul Arthur Kenneth Elliott, urmat de românul Iulian Gherguţ.

La sfârşitul înregistrării, vocea naratorului se adresează familiilor celor răpiţi şi susţine că nu au început până acum negocieri reale, dar apoi menţionează că negocierile continuă.

Aceasta este a treia înregistrare în care apare românul Iulian Gherguţ.

În noiembrie 2016, jihadiştii au dat publicităţii o înregistrare în care ostaticul român cere guvernului să asigure eliberarea sa din mâinile jihadiştilor grupării Al-Murabitoun din Burkina Faso, care au jurat credinţă teroriştilor Al-Qaeda.

Gherguţ a cerut atunci guvernului român şi familiei să depună toate eforturile pentru a asigura eliberarea sa rapidă din mâinile grupării Al-Murabitoun, condusă de militantul algerian Mokhtar Belmokhtar.

Răpirea unor cetăţeni străini pentru răscumpărare este o practică întâlnită în state precum Mali şi Niger, dar mai rar în Burkina Faso.

Iulian Gherguţ făcea parte dintr-o echipă de patrulare, care asigura securitatea în perimetrul exploatării miniere de mangan de la Tambao.

Românul, care are inclusiv cetăţenie franceză, nu a fost rănit în timpul răpirii, atunci când cinci militanţi islamişti au atacat convoiul de securitate al minei exploatate de compania Pan African Minerals, o filială a Timis Corporation. Compania îi aparţine omului de afaceri cu cetăţenie română şi australiană Frank Timiş.

De asemenea, autorităţile au susţinut că ostaticul român a fost transportat de militanţii islamişti în Mali.

După răpirea cetăţeanului român, autorităţile au declanşat o Celulă de Criză. Însă, executivul român nu a putut să asigure până în acest moment eliberarea lui Gherguţ.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.