Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat marţi, în Parlamentul de la Londra, că Marea Britanie şi Franţa trebuie să colaboreze pentru a contracara numeroasele ameninţări ce destabilizează lumea şi pentru a proteja Europa de „dependenţa excesivă” faţă de Statele Unite şi China, relatează Reuters.
Într-un discurs rar adresat ambelor camere ale parlamentului britanic, preşedintele francez a marcat restabilirea relaţiilor mai strânse între cele două ţări, devenind primul lider european invitat în vizită de stat în Marea Britanie după Brexit.
După ce a fost întâmpinat de familia regală britanică, Macron s-a îndreptat spre Parlament, unde a declarat că cele două ţări trebuie să se unească pentru a consolida Europa, inclusiv în domeniul apărării, imigraţiei, climei şi comerţului.
„Regatul Unit şi Franţa trebuie să arate încă o dată lumii că alianţa noastră poate face diferenţa”, a afirmat el.
„Singura modalitate de a depăşi provocările cu care ne confruntăm, provocările vremurilor noastre, va fi să mergem împreună, mână în mână, umăr la umăr”, a pledat el în parlamentul de la Londra.
Enumerând ameninţările geopolitice cu care se confruntă cele două ţări, Macron a susţinut că acestea ar trebui să fie, de asemenea, prudente în ceea ce priveşte „dependenţa excesivă atât faţă de SUA, cât şi faţă de China”, afirmând că este necesară eliminarea riscurilor pentru economie şi societate ce decurg din această dublă dependenţă.
El a prezentat totodată oportunităţile unei uniuni mai strânse, afirmând că ar trebui să faciliteze viaţa studenţilor, a cercetătorilor şi a artiştilor şi să caute o modalitate de a colabora în domeniul inteligenţei artificiale şi de a proteja copiii online.
Discursul lui Macron a simbolizat îmbunătăţirea relaţiilor dorită de Partidul Laburist de centru-stânga al premierului britanic Keir Starmer, ca parte a unei resetări mai ample a relaţiilor cu aliaţii europeni, după resentimentele care au izbucnit în urma ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.
CHARLES, CU UN OCHI ROŞU
Macron, care se bucură de o relaţie personală strânsă cu regele Charles, a fost întâmpinat mai devreme de familia regală, inclusiv de prinţul William, moştenitorul tronului, şi de soţia sa, prinţesa Catherine, înainte ca aceştia să se urce în trăsuri trase de cai pentru a participa la o procesiune la Windsor.
„Trebuie să mărturisesc că iubim monarhia, dar mai ales când nu este acasă”, a declarat el ulterior în faţa parlamentului.
Regele Charles urma de asemenea să sublinieze „multitudinea de ameninţări complexe” cu care se confruntă ambele ţări într-un discurs pe care urma să îl ţină mai târziu la o cină oficială la Windsor.
Monarhul în vârstă de 76 de ani, care urmează un tratament pentru cancer, avea ochiul drept vizibil roşu când l-a întâlnit pe Macron. O sursă de la Palatul Buckingham a declarat că acesta a suferit o ruptură de vas de sânge, care nu are nicio legătură cu alte probleme de sănătate.
King Charles spotted with painful-looking red eye after suffering burst blood vessel ahead of Macron state visit pic.twitter.com/kjWAq0tK7m
— The Sun (@TheSun) July 8, 2025
Marea Britanie şi Franţa au marcat vizita de trei zile cu anunţul că EDF, compania franceză de energie nucleară, va investi 1,1 miliarde de lire sterline într-un proiect de construire a unei centrale nucleare în estul Angliei.
Cele două ţări au anunţat, de asemenea, că Franţa va împrumuta Marii Britanii Tapiseria de la Bayeux, permiţând capodoperei din secolul al XI-lea să se întoarcă peste Canalul Mânecii pentru prima dată în peste 900 de ani, în schimbul împrumutării de către Marea Britanie a unor comori anglo-saxone şi vikinge.
CE VREA PREMIERUL BRITANIC DE LA MACRON
Vizita de stat are loc la 16 ani după ce regretata regină Elizabeth a II-a a fost gazda preşedintelui francez de atunci, Nicolas Sarkozy.
Deşi au existat tensiuni cu privire la forma relaţiilor post-Brexit şi la modul de a împiedica solicitanţii de azil să traverseze Canalul Mânecii în mici ambarcaţiuni, Marea Britanie şi Franţa au colaborat îndeaproape pentru a crea o forţă militară planificată pentru a sprijini Ucraina în cazul unui armistiţiu cu Rusia.
Starmer speră că acest lucru îl va convinge pe Macron să adopte o abordare diferită pentru a opri traficul de persoane peste graniţă, Londra dorind să încerce să încheie un acord pentru returnarea solicitanţilor de azil. Acest acord ar implica expulzarea de către Marea Britanie a unui solicitant de azil în Franţa în schimbul altuia, care să fie un caz legitim pentru a rămâne în Marea Britanie, perturbând astfel modelul de afaceri al bandelor de traficanţi de persoane.
Un număr record de solicitanţi de azil au sosit în Marea Britanie din Franţa în primele şase luni ale acestui an.
Starmer, al cărui partid se află în sondaje în urma partidului de dreapta Reform UK al lui Nigel Farage, este sub presiune pentru a găsi o soluţie.
Franţa a refuzat anterior să semneze un astfel de acord, afirmând că Marea Britanie ar trebui să negocieze un acord cu toate ţările UE.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.