Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat joi că îşi ”asumă în întregime faptul că a ridicat ambiguităţile” prin diagnosticul său controversat cu privire la faptul că NATO se află în ”moarte cerebrală” şi vrea ca europenii să se asocieze unui tratat care ar înlocui Tratatul INF, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În urma unei întâlniri cu secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice Jens Stoltenberg, şeful statului francez şi-a exprimat de asemenea regretul faţă de ”deconectarea ţipătoare şi inacceptabilă” a discuţiilor în interiorul NATO care durează de doi ani cu privire la contribuţia financiară a Statelor Unite la blocul militar militar occidental.

De asemenea, Emmanuel Macron şi-a exprimat dorinţa ca europenii să se asocieze unui eventual tratat care să înlocuiască Tratatul ruso-american din 1987 cu privire la Forţele Nucleare Intermediare (INF), după ce acesta a fost denunţat de către Statele Unite.

 

”Noi nu ne putem delega securitatea unui acord bilateral în care niciun european nu este parte”, a subliniat el joi, la primirea secretarului general al NATO Jens Stoltenberg la Paris.

Este necesară o ”implicare a europenilor în acest viitor tratat”, a subliniat preşedintele francez.

Pe de altă parte, Macron şi Stoltenberg au subliniat joi necesitatea ”luării în serios” a riscurilor îndomeniul tehnologiei legate de viitoarele reţele mobile de generaţia a cincea (5G), fără să desemneze însă grupul chinez Huawei, ţinta unor sancţiuni americane, relatează Reuters.

Desfăşurarea 5G a devenit o miză geoplitică, din cauza importanţei Huawei pe piaţa echipamentelor de reţea.

Washingtonul a înscris numele grupului chinez pe o listă neagră cu întreprinderi susceptibile să ameninţe securitatea naţională americană şi îşi îndeamnă aliaţii să nu recurgă la el pentru a-şi construi reţelele 5G.

”Eu nu dau curs niciodată stigmatizării cutărui sau cutărui operator industrial sau cutărei sau cutărei ţări”, a declarat Emmanuel Macro într-o conferinţă de presă comună cu Jens Stoltenberg.

”Eu nu stigmatizez pe nimeni, dar vreau doar să ştiu dacă avem vulnerabilităţi tehnologice într-o anumită activitate militară care priveşte Franţa, care decide singură, sau o operaţiune pe care o efectuăm în cadrul NATO sau între parteneri europeni”, a subliniat el.

Secretarul general al NATO consideră că ”5G va afecta toate aspectele societăţii noastre (...), toate aspectele civile, dar şi toate aspectele militare. Rezistenţa, securitatea acestor sisteme 5G sunt, aşadar, primordiale”.

”Noi nu arărăm cu degetul o întreprindere sau o ţară anume, ci facem astfel încât toţi aliaţii să ia acest risc în serios”, a subliniat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.