Preşedintele francez Emmanuel Macron a insiatat asupra ”necesităţii unei accelerări” în vederea ”ajungerii la progrese” în negocierile în dosarul nuclear iranian, într-o convorbire la telefon, sâmbătă, cu omologul său iranian Ebrahim Raisi, anunţă duminică Palatul Élysée, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În privinţa acordului nuclear din 2015, preşedintele Republicii şi-a reiterat convingerea că este posibilă o soluţie diplomatică şi imperativă şi a insitat că orice acord necesită angajamente clare şi suficiente ale tuturor părţilor, la care Franţa lucrează împreună cu toţi partenerii săi”, precizează preşedinţia franceză.

”La mai multe luni după reluarea negocierilor la Viena, el a insistat asupra necesităţii unei accelerări în vederea unei ajungeri rapide la progrese tangibile în acest cadru”, insistă preşedinţia franceză.

Emmanuel Macron a subliniat, în cadrul acestei ”îndelungate” convorbiri cu omologul său iranian, ”necesitatea ca Iranul să dea dovadă de o abordare constructvă şi să revină la aplicarea deplină a obligaţiilor” pe care şi le-a asumat prin Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian.

Preşedinţia iraniană a anunţat, la rândul săou, într-un comunicat, că ”în negocieri, Republica islamică şi-a dovedit voinţa şi seriozitatea de a ajunge la un acord, iar orice efort al celeilalte părţi în acest sens este necesar să includă ridicarea sancţiunilor, verificarea şi o garanţie viabilă”.

Franţa aprecia vineri că negocierile pot ”reuşi”, după ce acestea au intrat într-o pauză, pentru ca participanţii să se poată întoarce în capitalele lor la consultări şi instrucţiuni, după care să revină săptămâna viitoare.

Teheranul a anunţat săptămâna aceasta ”progrese în direcţia cea bună”, în pofida faptului că ”rămân probleme importante în suspans”, care necesită ”decizii politice ale Washingtonului”.

Negocierile au fost reluate la sfârşitul lui noiembrie, în capitala Austriei, după o suspendare de cinci luni de zile, între Iran şi ţările care sunt în continuare parte ale Acordului de la Viena din 2015 - China, Franţa, Germania, Regatul Unit şi Rusia.

Ele vizează o revenire a Statelor Unite - retrase din acord în 2018 de către Donald Trump, care a reimpus şi multiplicat sancţiuni economice vizând Teheranul -, dar şi a Republicii islamice la o respectare a angajamentelor sale, din care s-a retras ca măsură de retorsiune.

Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian prevede o relaxare a sancţiunilor internaţionale impuse Iranului, în schimbul unei limitări dure a programului nuclear iranian, sub un control strict al ONU, şi garanţii care să dovedească faptul că nu încearcă să se doteze cu bomba atomică, aşa cum a afirmat întotdeauna.

În convorbirea lor, Macron şi Raisi au evocat, de asemenea, ”probleme regionale, mai ales situaţia din Liban şi securitatea la Golful Persic”, precizează preşedinţia franceză.

Macron a condamnat din nou ”ferm atacuri recente care au vizat Emiratele Arabe Unite (EAU)”, iar ”cei doi şefi de stat au convenit asupra necesităţii găsirii unei soluţionări poltice a Războiului din Yemen”.

Preşedintele francez şi-a exprimat, de asemenea, ”îngrijorarea” cu privire la situaţia francezului Benjamin Brière, condamnat la opt ani şi opt luni de închisoare în Iran, cu prvire la ”spionaj” şi ”propagandă” împotriva regimului iranian.

Potrivit Palatului Élysée, Macron a cerut, din nou, ”eliberarea imediată” a cercetătoarei francezo-iraniene Fariba Adelkhah, reîncarcerată la Teheran.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.