Emmanuel Macron începe marţi o vizită de stat de trei zile în Regatul Unit, unde preşedintele francez urmează să fie primit cu mare pompă de către regele Charles al III-lea - o procesiune în caleaşcă, trecerea în revistă a trupelor şi un dineu la Windsor -, înaintea unui summit bilateral axat pe imigraţie şi apărare, relatează AFP.
Este vorba despre prima vizită de stat a unui lider european după Brexit.
După ”îngheţul” care a caracterizat relaţiile bilaterale în urma ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană (Brexit) în 2020 şi din timpul precedentelor guverne conservatoare, această vizită are loc într-o atmosferă ”încălzită” între cele două ţări, după instalarea la putere, în urmă cu un an, a laburistului Keir Starmer.
Războiul din Ucraina, care a repus miza apărării şi securităţii în centrul îngrijorărilor în Europa, i-a apropiat şi mai mult pe cei doi aliaţi, principalele puteri militare de pe continent, deţinătoare ale armei nucleare.
”Ţările noastre se confruntă cu o mulţime de ameninţări complexe, din multiple direcţii. În calitate de prieteni şi aliaţi le vom înfrunta împreună”, urmează să spună regele într-un discurs, înainte de dineu, marţi. ”Aceste provocări nu cunosc frontiere”, urmează să spună suveranul.
Această vizită de stat, prima a unui preşedinte francez - de la Nicolas Sarkozy în 2008 - a fost catalogată drept ”istorică” de către Downing Street.
Partea franceză vrea să vadă în ea semnul unei ”reconvergenţe” către ”interese comune”, în urma unei relansări a relaţiilor vrută de către premierul Keir Starmer cu Uniunea Euroepană (UE).
În plan politic, un summit bilateral, prevăzut joi, urmează să confirme o consolidare a cooperării în domeniile apărării şi luptei împotriva imigraţiei ilegale.
PARADĂ MILITARĂ
Înainte de acesta, preşedintele francez şi soţia sa, Brigitte Macron, urmau să fie primiţi marţi la, la sosire, pe baza miliară Northolt, de către prinţul moştenitor William şi soţia sa Kate.
Ei urmau să se ducă împreună la Castelul Windsor, la vest de Londra, pentru a fi primiţi în mod oficial de către rege şi regina Camilla, la aproape doi ani după vizita lor de stat în Franţa, iar apoi să facă o procesiune cu caleaşca.
Emmanuel Macron urmează să susţină marţi după-amiaza un discurs în Parlamentul de la Westminster - o onoare rară - în faţa membrilor camerelor Lorzilor şi Comunelor reunite în Galeria Regală.
Miercuri, el urmează să se întâlnească cu Keir Starmer, la Downing Street, să participe la un eveniment despre inteligenţa artificială (AI) şi la un dineu la City, la Londra.
Pe frontul economic, Parisul speră la un progres în proeictul Centralei Nucleare Sizewell C, care se află în continuare în aşteptarea unei decizii finale de investiţii.
O etapă este prevăzută, de asemenea, la British Museum.
Joi, celor doi lideri li se vor alătura mai mulţi miniştri, la un summit bilateral, în care sunt aşteptate progrese în domeniul apărării.
Este vorba despre o adaptare la noile mize ale securităţii, mai ales la ameninţarea rusă, a Acordurilor de la Lancaster House, semnate în 2010, considerate coloana vertebrală a cooperării militare bilaterale.
IMIGRAŢIE: TRAVERSĂRI RECORD
Keir Starmer şi Emmanuel Macron urmează să coprezideze joi o reuniune prin videoconferinţă a ţărilor din ”Coaliţia voluntarilor”, înfiinţată cu scopul de a garanta securitatea Ucrainei, în perspectiva unei vitiaotre încetări a focului.
Această iniţiativă, lansată în martie, rămâne însă tributară unor negocieri lansate sub egida administraţiei americane a lui Donald Trump.
De partea britanică, aşteptările sunt mari în domeniul luptei împotriva imigraţiei ilegale, după un număr-record de sosiri în regat peste Canalul Mânnecii - peste 21.000 începând din ianuarie.
Londra exercită presiuni de mai multe luni ca forţe de ordine franceze să intervină pe apă, la plecare, pentru a confisca ambarcaţiuni.
În prezent, potrivit dreptului mării, odată lansate la apă aceste ambarcaţiuni, autorităţile franceze intervin doar pentru a salva.
Însă Parisul lucrează la o nouă doctrină.
În acest subiect care creează fricţiuni, Londra şi Parisul discută despre un schimb de migranţi, în care Regatul Unit să accepte anumiţi migranţi şi să trimită acelaşi număr în Franţa.
Mai multe publicaţii scriu că acest subiect îngrijorează anumite state europene, care se tem că Franţa ar putea trimite apoi aceşti migranţi către primul stat membrru prin care au intrat în UE.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.