Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat joi organizarea unei reuniuni cu şefii guvernelor german, italian şi britanic şi cu reprezentanţi ai Uniunii Europene (UE) înaintea summitului G7 prevăzut vineri, cu scopul consolidării alianţei în faţa lui Donald Trump, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Lansez o reuniune a tuturor (liderilor) europeni” - cancelarul german Angela Merkel, premierul britanic Theresa May şi noul şef al Guvernului italian Giuseppe Conte - vineri, la ora locală 10.30, la La Malbaie (Québec), unde se desfăşoară G7 până sâmbătă seara, a anunţat el.

Preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker şi preşedintele Consiliului European Donald Tusk vor asista la această reuniune, a precizat Macron.

Macron a denunţat taxele vamale introdise de Trump, într-o conferinţă de presă comună cu premierul canadian Justin Trudeau, subliniind că ”securitatea naţională” este o ”scuză nepotrivită” pentru a impune taxe vamale.

”RIZIBILE”

Invocarea securităţii naţionale în vederea justificării taxelor vamale americane impuse aliaţilor Washingtonului este ”rizibilă”, falsă şi va avea consecinţe în Statele Unite, au apreciat joi premierul canadian Justin Trudeau şi preşedintele francez Emmanuel Macron.

Cu o zi înaintea summitului G7 din Canada, Macron a avertizat că europenii şi japonezii nu sunt ”pregătiţi să renunţe la totul pentru a avea această semnătură” a lui Donald Trump pe un somunicat comun.

Ar fi o ”eroare” ”să se renunţe la totul pentru a avea această semnătură”, iar acest lucru ar pune în pericol ”pertinenţa acestui G7”, a adăugat el..

”Sunt declaraţii rizibile că Canada, Franţa, europenii pot să reprezinte o ameninţare la adresa securităţii naţionale a Statelor Unite, pentru că noi suntem cei mai buni aliaţi pe care Statele Unite i-au avut de mult timp”, a pledat liderul canadian, care l-a primit pe Macron în Parlamentul federal din Ottawa.

Premierul canadian şi preşedintele francez au avertizat joi că taxele vamale ale preşedintelui Donald Trump vor ”face rău” Statelor Unite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.