Preşedintele francez Emmanuel Macron îl îndeamnă joi pe omologul său turc Recep Tayyip Erdogan ”să respecte alegerea suverană” a Finlandei şi Suediei de a adera la NATO şi îşi exprimă speranţa găsirii rapide a unei ”soluţii” în vederea ridicării vetoului turc, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Preşedintele Republicii a subliniat importanţa respectării alegerii suverane a acestor două ţări, care rezultă dintr-un proces democratic şi care are loc în urma schimbării mediului lor de securitate”, anunţă Palatul Élysée în urma acestei convorbiri la telefon.

Ankara a avertizat miercuri că nu-şi va da acordul unei aderări a Suediei şi Finlandei la NATO dacă nu obţine ”măsuri concrete” ale acestora privind îngrijorările sale în domeniul securităţii, după ce a primit delegaţii de diplomaţi din ambele ţări.

Turcia a provocat o criză în NATO, din care face parte, opunându-se extinderii Alianţei în aceste două ţări, care au cerut să adere la organizaţie în urma invaziei Ucrainei de către Rusia şi care au primit susţinerea celorlalte state membre NATO.

Finlanda are o frontieră terestră de 1.300 de kilometri cu Rusia.

Turcia acuză ţările nordice, dar mai ales Suedia - în care se află o importantă comunitate de exilaţi turci - de faptul că găzduieşte activişti kurzi din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), pe care îl consideră o organizaţie teroristă.

Ankara denunţă, de asemnea, prezenţa unor susţinători ai predicatorului Fethullah Gülen, pe care-l acuză de faptul că a orchestrat lovitura de stat eşuată din iulie 2016.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.