Preşedintele francez Emmanuel Macron le-a spus celor aproximativ 250 de primari pe care i-a primit marţi, la Palatul Élysée, că ”nu ne putem face că nu s-a întâmplat nimic” şi a îndemnat la o întoarcere la o ”ordine durabilă” în zone afectate de violenţe, în urma uciderii unui minor, Nahel, la vârsta de 17 de ani, de către un poliţist, la Nanterre, într-un control rutier, în urmă cu o săptămână, relatează Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Macron vede o acalmie după o săptămână de revolte urbane, dar rămâne ”foarte prudent”, în pofida unei scăderi a intensităţii violebţelor în noaptea de luni spre marţi.

El vede o ieşire din această criză. ”Vârful din primele seri a trecut”, le-a spus el primarilor pe care i-a primit în Sala de Festivităţi a Palatului Élysée.

Macron a anunţat în faţa acestor primari de localităţi în care s-au distruis clădiri, mobilier urban şi mijloace de transport în timpul revoltei urbane, o ”lege de urgenţă” în vederea unei accelerări a reconstrucţiei şi ajutoare financiare.

”Vom fi extrem de fermi şi clari cu asigurătorii, comună cu comună”, a subliniat el, după ce a transmis ”recunoştinţa naţiunii” faţă de ”acţiunea” acestor primari, potrivit unui participant.

Între primarii prezenţi se aflau Vincent Jeanbrun (Les Républicains, LR, dreapta), primarul Haÿ-les-Roses, în Val-de-Marne, a cărui locuinţă a fost atacată cu o maşină în noaptea de sâmbătă dspre duminică.

Au participat la reuniune şi Édouard Philippe şi François Bayrou, primarii havre şi Pau, dar şi primarul Cannes, David Lisnard (LR), preşedintele Asociaţiei Primarilor din Franţa.

Pe termen scurt, ”prioritatea absolută” a lui Macron este ”ordinea durabilă republicană, pe care o vrem toţi”.

”Chiar dacă a revenit calmul, cred că nu putem să ne facem că nu s-a întâmplat nimic”, a subliniat el.

Preşedintele francez a anunţat că vrea ca, pe termen mai lung, ”să dea răspunsuri în profunzime”, pe care s-a abţinut să le detalieze.

Însă el a evocat un ”cadru familial deteriorat” în cartierele în care au avut loc revolte urbane, dar şi faptul că ”motivele a ceea ce trăim vin de departe”.

În privinţa sancţiunilor penale, Macron şi-a exprimat regretul faţă de ”dificultatea de a avea răspunsuri eficiente şi rapide încă de la primele infracţiuni şi chiar dincolo”.

Aceste declaraţii reprezintă un ecou al unor declaraţii pe le-a făcut unor poliţişti, în noaptea de luni spre marţi, în cursul unei vizite în arondismentul al XVII-lea al Parisului.

”Ar trebui ca, la prima infracţiune, să sancţionăm financiar uşor familiile”, a declarat şeful statului, citat de Le Parisien.

”Un fel de tarif minim de la prima prostie”, a rezumat el.

Emmanuel Macron a convocat marţi seara o nouă reuniune la Palatul Élysée pe tema violenţelor, în prezenţa premierului Élisabeth Borne.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.