Preşedintele francez Emmanuel Macron a dezminţit joi declaraţia preşedintelui Donald Trump potrivit căreia statele membre NATO au convenit să-şi crească nivelul cheltuielilor militare peste 2% din PIB, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Există un comunicat publicat ieri (miercuri). Este foarte detaliat”, a subliniat Macron într-o conferinţă de presă, după o reuniune de urgenţă a statelor membre pe tema cheltuielilor militare.

”Acesta confirmă obiectivul de 2% până în 2024. Asta e tot”, a adăugat el sec.

În document se reafirmă angajamentul statelor membre NATO din 2014, când Rusia a anexat Crimeea, de a-şi opri tăierile la bugetele Apărării şi a începe să cheltuiască pe măsură ce economiile lor cresc, vizând un nivel de 2% din PIB în decurs de un deceniu, până în 2024.

Macron a dezminţit, de asemenea, dezvăluiri potrivit cărora Trump ar fi ameninţat cu retragrea Statelor Unite din NATO într-o ceartă cu privire la cheltuielile militare.

”Preşedintele Trump nu a ameninţat niciun moment, în public sau în privat, cu retragerea din NATO”, a declarat el pentru presă.

El a spus că liderii celor 29 de state membre ale Alianţei s-au întâlnit într-o sesiune extraordinară la solicitarea secretarului general Jens Stoltenberg.

Trump s-a plâns că multe state membre NATO înregistrează întârzieri în privinţa cheltuielilor militare la care s-au angajat.

DUDA: BANII ATO AJUTĂ REGIUNEA

Preşedintele polonez Andrzej Duda a apreciat joi, într-o conferinţă de presă, în a doua zi a unui summit NATO, la Bruxelles, că dezbaterile pe tema cheltuielilor NATO pe care Trump le-a declanşat sunt benefice pentru ţări ca Polonia, pe flancul de est al Alianţei, întrucânt au condus la creşterea cheltuielilor militare ale aliaţilor.

Părând să minimalizeze disensiunile puternice între Trump şi celelalte state membre NATO, Duda a apreciat că este important pentru ţara sa faptul că s-au făcut noi angajamente în vederea asigurării securităţii în faţa Rusiei.

El a declarat că ar fi ”şocat” dacă Trump ar face ceva care să slăbească securitatea regiunii.

Şeful statului plonez a precizat că s-a întâlnit cu Trump miercuri seara şi au discutat despre o suplimentare a trupelor americane în Polonia.

Întâlnirile liderilor statelor membre NATO sunt confidenţiale, a subliniat Duda, care s-a declarat suprins de faptul că participanţi au divulgat informaţii în presă.

”EU CRED ÎN NATO”

Preşedintele american Donald Trump a declarat joi că angajamentul Statelor Unite în NATO ”rămâne foarte puternic”, în pofida unor dezvăluiri potrivit cărora el a ameninţat cu o retragere a Statelor Unite din Alianţa Nord-Atlantică din cauza unor dispute pe tema cheltuielilor militare.

El a declarat în această conferinţă de presă neprogramată că le-a spus ”oamenilor” că ar fi ”foarte nemulţumit” dacă ei nu-şi cresc nivelul angajamentului.

Statele Unite plătesc ”probabil 90% din costurile NATO”, a subliniat şeful statului american.

El a adăugat că s-a declarat ”extem de nemulţumit faţă de ceea ce se întâmplă, iar ei şi-au crescut în mod substanţial angajamentul”.

NATO nu a comentat imediat aceste informaţii.

”Eu cred în NATO”, şi-a asigurat joi aliaţii Donald Trump, care a catalogat în trecut NATO drept ”depăşită”.

MERKEL: ”ANGAJAMENT CLAR LA NATO”

”Toţi (liderii statelor membre) s-au angajat în mod clar faţă de NATO” în cadrul unei şedinţe de urgenţă a Alianţei, a declarat pentru presă joi, după această reuniune, în a doua zi a summitului NATO, la Bruxelles, cancelarul german Angela Merkel.

Ea a precizat că preşedintele american Donald Trump a ridicat din nou problema unei bune împărţiri a poverii financiare între statele membre, ”aşa cum se discută de luni de zile”, iar ”noi am spus clar că ne aflăm pe acest drum”.

Trump a atacat în mai multe rânduri Germania, la acest summit NATO, căreia îi reproşează faptul că nu alocă o parte suficientă din PIB cheştuielilor cu Apărarea.

Merkel a subliniat că Germania este al doilea cel mai mare contributor NATO în privinţa trupelor, după ce Trump a acuzat această ţară că este ”prizoniera” Rusiei, denunţând aprig gazoductul Nord Stream 2 între Rusia şi Germnia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.