Preşedintele francez Emmanuel Macron a denunţat marţi ”minciunile” răspândite de extrema dreaptă franceză pe tema noului Tratat franco-german semnat la Aix-la-Chapelle, numele francez al oraşului german Aachen, cu cancelarul german Angela Merkel, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cei care uită valoarea reconcilierii franco-germane se fac complici ai crimelor din trecut, cei care caricaturizează sau răspândesc minciuna fac rău popoarelor pe care pretind că le apără, făcându-ne istoriile să se bâlbâie”, a lansat preşedintele francez, adresându-se celor care au difuzat, în Franţa, informaţii false despre acest Tratat.

Extrema dreaptă franceză a pretins că textul prevede cedarea de către Franţa Germaniei a mandatului său de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU sau că germana va deveni ”limbă administrativă” în Alsacia şi Lorena.

Într-o Europă ”ameninţată de naţionalisme, busculată de Brexit”, Germania şi Franţa ”trebuie să-şi sume responsabilităţile şi să arate calea ambiţiei, suveranităţii reale, a protecţiei popoarelor”, a declarat preşedintele francez.

”Nouă ne plac patriile noastre şi nouă ne place Europa, pentru că ştim că ele sunt iremediabil inseparabile”, a adăugat Macron.

În Franţa, preşedinta Rassemblement national (RN, fostul FN, extremă dreapta) Marine Le Pen şi liderul Debout la France Nicolas Dupont-Aignan au atacat, în ultimele zile, acest nou tratat, care prevede, în opinia lor, importante abandonări de suveranitate de către Franţa vecinului său german.

”Se ridică voci, ale unor universitari recunoscuţi, care denunţă şi ei abandonuri grave ale suveranităţii noastre. Nu vom tăcea”, a scris pe Twitter Le Pen, în timpul discursurilor susţinute de către Merkel şi Macron.

Extrema dreaptă germană s-a exprimat şi ea.

Unul dintre liderii săi, Alexander Gauland, a acuzat Parisul şi Berlinul că vor, prin acest tratat, să creeze ”o super-UE” în cadrul Uniunii Europene (UE).

”Noi, ceilalţi populişti, cerem ca fiecare să se ocupe de ţara sa. Iar noi nu vrem ca Macron să o facă cu banii germanilor”, a tunat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.