Emmanuel Macron denunţă ”atacul brutal lansat de Vladimir Putin” în Ucraina şi-i îndeamnă pe francezi ”să accepte să plătească preţul libertăţii”, după ce a discutat la telefon cu liderul de la Kremlin, în contextul în care conflictul provoacă consecinţe economice grave în Europa, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Mă gândesc la poporul nostru, care va avea nevoie de tărie sufletească să privească în faţă vremurile care vin, să reziste incertitudinilor, uşurinţei şi adevrsităţii, iar unit să accepte să plătească preţul libertăţii noastre şi valorilor noastre”, a declarat Macron vineri seara, în cadrul unei ceremonii de marcare a 78 de ani de la eliberarea Bormes-les-Mimosas, în Var, la 17 august 1944.

”După atacul brutal lansat de Vladimir Putin la 24 februarie, războiul a revenit la câteva ore de frontiera noastră, pe pământul european”, a subliniat el, după ce a discutat vineri la telefon cu omologul său rus.

Cei doi lideri s-au prinunţat în favoarea trimerii ”cât mai curând” a unei misiuni de experţi internţaionali la Centrala Nucleară ucraineană Zaporijjea, aflată sun controul Rusiei, ţinta unor bombardamente recurente, care alimentează temeri cu privire la un ”nou Cernobîl”.

În ”acest război care tună la porţile noastre”, Emmanuel Macron a salutat ”rezistenţa eroică” a poporului ucrainean faţă de ”asalturi teribile ale armatei ruse şi supeanţilor ei”.

”Da, fantomele spiritului de revanşă, încălcările flagrante ale suveranităţii statelor, dispreţul intolerabil al popoarelor, voinţa imperialistă reapar din trecut pentru a se impune în cotidianul Europei noastre, a vecinilor noştri, prietenilor noşti”, a denunţat el.

Macron i-a avertizat deja pe francezi cu privire la o toamnă şi iarnă dificile, într-un interviu de Ziua Naţională a Franţei, din cauza riscului unor penurii de energie şi ”exploziei” preţurilor, induse de Războiul rus din Ucraina.

El a acuzat atunci Rusia de folosirea gazelor naturale ca ”armă de război”, prin livrarea livrărilor, ca răspuns la sancţiuni europene dure care o vizează, şi îndemna la ”intrarea colectivă într-o logică a sobrietăţii” energetice.

Gigantul rus Gazprom a anunţat vineri o nouă întrerupere a livrărilor de gaze naturaşe către Europa, timp de trei zile, din cauza unei ”mentenanţe”, alimentând temeri cu privire la o penurie în Uniunea Europeană.

Emmanuel Macron - care se află în concediu la Fort Brégançon, în comuna Bormes-les-Mimosas, de la 29 iulie - şi şefa Guvernului Élisabeth Borne se aşteaptă la o toamnă complicată din punct de vedere social, din cauza creşterii generale a costului traiului.

Ei urmează să revină la Paris miercuri, când are loc prima şedinţă de Guvern din toamnă, în care urmează să fie abordate mai multe reforme delicate, cu privire la asigurările de şomaj şi pensii.

Este necesar ”să acţionăm în favoarea suveranităţii noastre energetice, în susţinerea francezilor, a întreprinderilor noastre, în contextul acestui război”, a declarat el presei la finalul ceremoniei.

Aproximativ 500 de persoane au venit să-l vadă pe preţedintele francez, care a participat, a cincea oară don 2018, la ceremonia care marchează eliberarea Bormes.

După depunerea unor coroane de flori şi intonarea Marseillezei, Emmanuel Macron şi Brigitte Macron au făcut o baie de mulţime - anulată în 2021 din cauza pandemiei covid-19 -, au strâns mâini şi au făcut selfie-uri.

În mulţime, un bărbat a desfăşurat un steag ucrainean.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.