Preşedintele francez Emmanuel Macron îndeamnă joi, pentru prima oară, ”să se acţioneze în favoarea unui armistiţiu” între Israel şi Hamas, în deschiderea Conferinţei Umanitare privind Fâşia Gaza, la Paris, subliniind asupra necesităţii protejării civililor şi anunţând un ajutor în valoare de 100 de milioane de euro din partea Franţei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Urgent este să acţionăm în vederea protecţiei civililor. Pentru asta este necesară foarte rapid o pauză umanitară şi trebuie să acţionăm în vederea unui armistiţiu”, îndeamnă şeful statului francez.

”Acest lucru trebuie să poată să fie posibil”, a subluniat el.

Emmanuel Macron a anunţat un angajament al Franţei în valoare de 100 de milioane de euro.

”De la 7 octombrie, Franţa a anunţat ajutoare umanitare suplimentare (în valoare) de 20 de milioane de euro şi vom creşte acest efort la 100 de milioane de euro în 2023”, a anunţat el.

Anul trecut, Franţa a acordat un ajutor de dezvoltare, pe care unii deputaţi au vrut să-l suspende, în valoare de 95 de milioane de euro.

Este ”absolut indispensabil” ca civilii din Fâşia Gaza să fie protejaţi”,  a continuat Emmanuel  Macron şi a subliniat că nu pot să existe standarde duble în privinţa protecţiei vieţii omeneşti.

”Nu este negociabil”, a tunat Emmanuel Macron.

El a reiterat că Israelul are ”dreptul să se apere şi datoria de a-i proteja pe-ai săi”, dar a subliniat şi că Guvernul israelian are totodată ”o responsabilitate eminentă (...) de a respecta dreptul şi de a proteja civilii”.

”Lupta împotriva terorismului nu poate merge niciodată fără reguli”, a insistat el.

”ARMISTIŢIU UMANITAR”

Emmanuel Macron a subliniat că situaţia umanitară se degradează ”zilnic tot mai mult” în Fâşia Gaza.

Ambiţia Conferinţei care are loc joi la Paris este ”să identifice nevoile în bani, în materiale ale populaţiilor”.

El a îndemnat la o coordonare a ajutorului şi la organizarea acestuia în mod foarte concret, pentru a putea fi livrat.

”Avem nevoie de un armistiţiu umanitar. este vorba despre impunerea tăcerii armelor în scop umanitar”, a declarat, la rândul său, adjunctul secretarului general al ONU însărcinat cu Afaceri Umanitare Martin Griffiths.

Micul teritoriu paestinian este supus unei blocade israeliene după atacul fără precedent în Israel lansat la 7 octombrie de către Hamas din Fâşia Gaza, soldat cu 1.400 de morţi, majoritatea civili, potrivit autorităţilor israeliene.

Atacurile ca represalii ale Israelului, care s-a angajat să ”aneantizeze” Hamas, s-au soldat cu peste 10.000 de morţi, în principal civili, potrivit mişcării islamiste palestiniene.

Guvernul israelian nu este reprezentat la această Conferinţă, ţările arabe nu au trimis reprezentanţi la cel mai înalt nivel, însă 13 ONG-uri prezente au cerut miercuri un ”armistiţiu imediat”, relatează BFMTV.

La Conferinţă au fost invitaţi preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, şefii guvernelor Irlandei, Ciprului şi Greciei şi miniştri egipteni.

ONU estimează nevoile de ajutor ale populaţiei din Fâşia Gaza - şi Cisiordania - la 1,2 miliarde de dolari până la sfârşitul lui 2023.

Fâşia Gaza este supusă de la atacul Hamas unui ”awsiu complet”, care-i privează pe locuitori de apă, hrană şi electricitate.

Directorul Agenţiei ONU pentru Refugiaţi Palestinieni (UNRWA), Philippe Lazzarini, declara miercuri la France inter că a văzut copii care ”cerşeau apă şi un colţ de pâine”.

”Dacă vrem cu adevărat să protejăm vieţi, ceea ce nu ar trebui să împiedice israelul să se apere, înseamnă acces la apă, energie şi un armistiţiu care să conducă la încetarea focului”, a pledat Emmanuel Macron.

De la începutul războiului Israel-Hamas, Franţa a livrat 17 tone de mărfuri umanitare destinate Fâşiei Gaza, printr-un zbor militar prin Egipt.

Alte două zboruri militare, prevăzute în zilele următoare, urmează să livreze alte 37 de tone de ajutoare.

Un portelicopter medicalizat al armatei franceze, Le Tonnerre, este poziţionat la Marea MedietranĂ pentru a susţine operaţiuni de salvare.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a exclus însă miercuri, din nou, orice armistiţiu fără eliberarea ostaticilor Hamas.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.