Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat, marţi, la New York, că referendumurile anunţate în Ucraina de Rusia sunt o "parodie" şi o provocare suplimentară. Şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat "referendumurile false".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Astăzi avem un război de anexare lansat de Rusia împotriva Ucrainei. Războiul continuă cu ofensive şi contraofensive. Condiţiile nu sunt îndeplinite şi aceasta nu are bază legală. Aceasta este o provocare suplimentară”, a şeful statului francez la New York, unde urmează să se adreseze celor peste 150 de şefi de stat la cea de-a 77-a adunare generală a Naţiunilor Unite.

Emmanuel Macron a mai indicat că aceste referendumuri nu ar avea "nicio consecinţă asupra poziţiei noastre”: "Rusia trebuie să părăsească teritoriul ucrainean, armatele ruse trebuie să părăsească teritoriul ucrainean care este suveran, Rusia trebuie să respecte graniţele recunoscute internaţional. Însăşi ideea de a organiza referendumuri în regiunile în care a fost război, bombardamente sau oamenii au fost nevoiţi să fugă este semnătura cinismului”.

Preşedintele francez urmează să discute cu Vladimir Putin "în zilele următoare”, pe "chestiunea nucleară”. "Am avut o  discuţie acum două săptămâni. Mă voi întâlni mâine cu directorul general al AIEA, iar apoi voi vorbi din nou cu preşedintele Putin în următoarele zile".

Emmanuel Macron a cerut din nou „retragerea forţelor ruse”, „singurul lucru care ar putea permite să aibă un rezultat în acest conflict”.

La rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stltenberg, a afirmat că "referendumurile false nu au nicio legitimitate şi nu schimbă natura războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. "Aceasta este o nouă escaladare în războiul lui Putin. Comunitatea internaţională trebuie să condamne această încălcare flagrantă a dreptului internaţional şi să sporească sprijinul pentru Ucraina”, a scris Jens Stoltenberg, marţi, pe Twitter.

Liderii republicilor separatiste pro-ruse Doneţk şi Lugansk au anunţat că îşi unesc eforturile şi cer organizarea de urgenţă a unui referendum de anexare la Rusia cât mai rapid.

Şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene Andrii Iermak a declarat că planurile de organizare a referendumurilor de anexare la Rusia a republicilor separatiste pro-ruse autoproclamate Doneţk şi Lugansk provin din ”teama de înfrângere”

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.