Preşedintele francez Emmanuel Macron a îndemnat luni la o ”modernizare” a structurilor de cooperare internaţionale, atacând ”Consiliul de Securitate al ONU, (care) nu mai produce soluţii utile azi”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un lung interviu acordat site-ului Le Grand Continent, şeful statului francez subliniază că este necesar ”să recunoaştem că aceste cadre ale cooperării multilaterale sunt fragilizate în prezent, pentru că ele sunt blocate”.

”Sunt obligat să constat că acest Consiliu de Securitate al ONU a rămas tăcut în faţa crizei covid-19, cea mai gravă criză sanitară cunoscută de la al Doilea Război Mondial”, denunţă el.

Cu excepţia unei videoconferinţe în aprilie, Consiliul de Securitate al ONU - ai cărui cinci membri permanenţi sunt Statele Unite, China, Franţa, Regatul Unit şi Rusia - a rămas tăcut în faţa pandemiei.

Preşedintele american în exerciţiu Donald Trump a acuzat în paralel Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) de faptul că este prea apropiată Chinei, iar administraţia sa a lansat proceduri în vederea retragerii Americii din această organizţaie ONU.

În acest context, în opinia lui Macron, ”direcţia” este o ”consolidare şi structurare a unei Europe politice”, întrucât, ”dacă vrem să se creeze cooperare, trebuie ca poli echilibraţi să structureze această cooperare, în jurul unui nou multilateralism, adică a unui dialog între diverse puteri, cu scopul de a decide împreună”.

”Trebuie să reuşim să inventăm forme utile de cooperare, de coaliţii de proiecte, de actori şi trebuie să reuşim să modernizăm structurile şi să reechilibrăm aceste relaţii”, îndemană el.

În opinia sa, afirmarea unei ”Europe puternice” este ”singura cale posibilă de impunere a valorilor noastre, în vederea evitării duopolului chnezo-american, dislocarea, întoarcerea la puteri regionale ostile”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.