Teheranul amenunţă luni că va răspunde oricărui ”avertisment”, în cazul în care este luat drept ţintă, după ce Washingtonul, Londra şi Israelul l-au acuzat de faptul că se află în spatele atacului sângeros vizând un petrolier la Marea Oman, acuzaţii pe care Iranul le dezminte, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Republica islamică Iran nu va ezita să-şi apere securitatea şi interesele naţionale”, declară într-un comunicat un purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Said Khatibzadeh.

El ameninţă că ţara sa ”va răspunde imediat şi în mod decisiv oricărui eventual aventurism”.

Petrolierul M/T Mercer Street, operat de societatea unui miliardar israelian, a fost ţinta unui atac cu dronă la Marea Oman, potrivit armatei americane, care dispune de nave în regiune.

Atacul, care nu a fost revendicat, s-a soldat cu doi morţi - un britanic angajat al societăţii de securitate Ambrey, şi un român, membru al echipajului, potrivit armatorului Zodiac Maritime, proprietatea israelianului Eyal Ofer.

Israelul a arătat imediat cu degetul Iranul, iar ministrul israelian de Externe Yair Lapid a acuzat vineri Republica islamică de faptul că este ”un exportator al terorismului, distrugerii şi instabilităţii, care face rău întregii lumi”.

Teheranul a negat orice implicare.

”Regimul sionist trebuie să înceteze (să lanseze) asemenea acuzaţii nefondate”, a declarat duminică Said Khatibzadeh.

Însă premierul israelian Naftali Bennett a respins aceste declaraţii.

”Pot să spun cu o certitudine absolută că Iranul a comis acest atac asupra navei (...). Există probe ale acestui lucru”, a declarat el.

Londra şi Washingtonul aqu acuzat, la rândul lor, Teheranul.

Marea Britanie consideră că această acţiune ”deliberată” a fost ”comisă de către Iran”, a declarat duminică ministrul britanic de Externe Dominic Raab.

Ministerul britanic de Externe l-a convocat luni pe ambasadorul Iranului în regatul Unit pe această temă.

”Ambasadorul Iranului în Regatul Unit Mohsen Baharvand a fost convocat azi (luni) la (sediul) Ministerului de Externe de către secretarul de stat însărcinat cu Orientul Mijlociu James Cleverly, ca răspuns la atacul ilegal comis asupra MV Mercer Street la 29 iulie”, a anunţat într-un comunicat un purtător de cuvânt al ministerului.

Statele Unite ”sunt sigure că Iranul a comis atacul”, a anunţat duminică secretarul de Stat Antony Blinken.

Washingtonul ”se concertează împreună cu guverne din regiune şi nu numai în vederea unei replici adecvate şi iminente”, a avertixzat el.

Acesta este ultimul episod dintr-o serie de incidente între Iran şi Israel.

În martie, ziarul The Wall Street Journal (WSJ) dezvăluia, citând oficiali americani şi din Orientul Mijlociu, că Israelul a ţintit, începând din 2019 - în principal cu mine submarine - cel puţin zece nave care se îndreptau către Siria şi care transportau, în majoritatea cazurilor, petrol iranian.

”Dacă ei au probe cu care să-şi susţină afrimaţiile nefondate, ar trebui să le furnizeze”, a mai declarat luni Khatibzadeh.

El reporoşează Londrei şi Washingtonului faptul că păstrează ”tăcerea” atunci când este vorba despre ”atacuri teroriste” care vizează ”nave comerciale” iraniene la Marea Roşie şi în ape internaţionale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.