Au fost raportate lupte crâncene în timp ce Ucraina încearcă să recucerească regiunea Herson, ocupată de ruşi în sudul ţării, dar experţii militari au declarat pentru BBC că acest lucru "nu se va întâmpla rapid". Oficialii de la Kiev au descris ofensiva ca pe o măcinare lentă a inamicului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Luptele grele continuă, soldaţii noştri lucrează non-stop", a declarat Vitaliy Kim, care conduce regiunea vecină Mykolaiv.
 
Ucraina a declarat anterior că a străpuns prima linie de apărare a Rusiei, dar Rusia afirmă că trupele ucrainene au fost înfrânte în timpul unui atac eşuat.
 
Ministerul Apărării de la Moscova a declarat, de asemenea, că au existat pierderi grele în rândul forţelor ucrainene, dar afirmaţiile Ucrainei şi ale Rusiei nu au fost verificate în mod independent.
 
Herson a devenit primul mare oraş ucrainean care a căzut în mâinile Rusiei în primele zile ale invaziei Moscovei, care a început la 24 februarie.
 
Oficiali militari ucraineni de rang înalt au fost rezervaţi în a oferi prea multe detalii despre contraofensiva raportată, îndemnând publicul larg să aibă răbdare.
 
Marţi, Comandamentul Operaţional "Sud" al Ucrainei a raportat că au continuat "luptele poziţionale".
 
Acesta a declarat că trei poduri cheie peste râul Dnipro au fost lovite din nou pentru a se asigura că sunt impracticabile. În ultimele săptămâni, Ucraina a folosit, de asemenea, sisteme de rachete de precizie Himars furnizate de SUA pentru a ţinti poduri de pontoane ruseşti improvizate, precum şi posturi de comandă şi depozite de muniţie.
 
Acest lucru este considerat pe scară largă ca făcând parte dintr-un efort ţintit de a izola trupele ruseşti de pe malul drept (vestic) al râului, făcând practic imposibilă trimiterea de trupe şi reaprovizionarea cu arme.
 
Cu toate acestea, oficialii de la Kiev au avertizat asupra oricăror aşteptări de victorie rapidă, descriind ofensiva ca pe o măcinare lentă a inamicului.
 
Mai mulţi experţi militari intervievaţi de BBC par să fie de acord cu acest lucru.
 
"Tendinţa pe termen lung este slăbirea treptată a capacităţii militare ruseşti şi întărirea treptată a capacităţii ucrainene cu ajutorul Occidentului", a declarat Sir Alex Younger, fost şef al serviciului secret de informaţii britanic MI6.
 
El a declarat că contraofensiva de la Kherson a fost "în întregime legată de îndemnul Ucrainei de a demonstra că poate trece în faţă şi, la rândul său, să susţină hotărârea Ucrainei şi a susţinătorilor săi în ceea ce va fi o iarnă dificilă".

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.