Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a evocat luni ideea unui referendum constituţional în vederea calmării vastei contestări fără precedent care-l vizează, însă fără să precizeze modalităţile, calendarul sau conţinutul acesteia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Opoziţia a adunat duminică în stradă la Minsk zeci de mii de susţinători, al treilea weekend la rând, pentru a denunţa realegerea pe care o consideră frauduloasă a şefului statului, la 9 august.

Potrivit lui Lukaşenko, citat de agenţia belarusă de presă Belta, de stat, ”specialişti”, inclsuiv judecătoride la Curtea Supremă lucrează la o revizuire a Legii fundamentale, care să fie supusă apoi ”unui refrendum”.

”Aş vrea ca aceste schimbări să ne facă societatea să meargă înainte. Noi vom insista asupra acestor schimbări şi vom propune asemenea schimbări poporului nostru”, a declarat Lukaşenko într-o reuniune de lucru.

Preşedintele belarus nu a oferit vreun detaliu despre acest proiect de revizuire constituţională, pe care l-a evocat deja în trecut şi pe Moscova l-a catalogat drept o pistă promiţătoare în vederea unei ieşiri din criză.

Lukaşenko a recunoscut că Belarusul a reacţionat printr-un ”sistem cumva autoritar” şi a evocat o posibilă reformă judiciară.

El consideră că este vorba despre faptul de a se asigura că ”sistemul funcţionează fără ca el să fie legat de un individ, inclusiv Lukaşenko”.

Aleksandr Lukaşenko, în vârstă de 66 de ani, dintre care pe ultimii 26 i-a petrecut la conducerea Belarusului, se confruntă cu o contstare fără precedent în urma unor alegeri controversate la 9 august.

El a refuzat, până acum, orice concesie şi denunţă un complot occidental.

Unul dintre consilierii săi a exclus ca reforma constituţională să fie negociată în vreun fel cu opoziţia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.