Vladimir Putin, reales, se va alătura la sfârşitul mandatului, în 2024, clubului liderilor care au stat un sfert de secol la putere, dar se va afla departe de recordurile lui Fidel Castro, Chinag Kai-shek, Kim Il Sung sau Mouammar Gaddafi, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iar asta fără a pune la socoteală monarhii care, prin definiţie, deţin tronul pe viaţă. În această privinţă, Elizabeth a II-a a Angliei, în vârstă de 91 de ani, este decana politică, ea domneşte de 66 de ani.

Numit premier în 1999, Vladimir Putin a fost ales preşedinte în 2000. În 2008, după două mandate, îi încredinţează Kremlinul premierului său Dmitri Medvedev şi preia conducerea Guvernului. El redevine preşedinte în 2012.

CHIANG KAI-SHEK SAU CASTRO

În istoria contemporană, câţiva lideri au rămas la putere peste 40 de ani.

Recordul de longevitate este deţinut de cubanezul Fidel Castro care, ajuns la putere în 1959, i-a cedat preşedinţia fratelui său Raul, după ce a deţinut 49 de ani la şefia statului.

Liderul naţionalist chinez Chinag Kai-shek a condus timp de 47 de ani - cu diverse titluri - China iar apoi Taiwanul, unde s-a refugiat în 1949. El îi devansează pe fondatorul şi liderul Coreei de Nord Kim Il Sung - care a deţinut puterea 46 de ani - şi pe numărul unu albanez Enver Hodja - 40 de ani.

Mai recent, Mouammar Gaddafi a guvernat Libia timp de aproape 42 de ani. El a fost ucis în octombrie 2011, în timpul unei mişcări de contestare care s-a transformat în conflict armat.

Tot în Africa, Omar Bongo Ondimba, care a ajuns la conducerea Gabonului în 1967, a decedat după 41 de ani de putere.

DECANI AFLAŢI ÎN CONTINUARE LA PUTERE

Aflat de 38 de ani la conducerea Guineei Ecuatoriale, Teodoro Obiang Nguema deţine recordul absolut de longevitate politică a şefilor de stat în funcţie, cu excepţia monarhilor.

Camerunezul Paul Biya, care şi-a sărbătorit recent a 85-a aniversare, după 35 la putere, ar putea candida la al şaptelea mandat în alegerile prezidenţiale prevăzute până la sfârşitul anului.

În Congo, Denis Sassou Nguesso cumulează 34 de ani, în timp ce premierul Hun Sen este omul cel mai puternic din Cambodgia de 33 de ani, urmat de uganezul Yoweri Museveni, aflat la putere de 32 de ani.

Omar al-Bashir, instalat la putere în urma unei sângeroase lovituri de stat în 1989, se află la conducerea Sudanului de peste 28 de ani, la fel cât Nursultan Nazarbaiev în Kazahstan, care conducea ţara în perioada sovietică ca prim-secretar al Partidului Comunist.

În Iran, ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem al Republicii islamice, se află la putere de peste 28 de ani, după moartea imamului Khomeiny în 1989.

În Ciad, Idriss Deby Itno, reales în 2016 în al cincilea mandat, se află la comandă de 27 de ani.

Emomali Rahmon, ajuns la putere în 1992, după dizolvarea URSS; conduce Tadjikistanul cu o mână de fier de 25 de ani. Tot de un sfert de secol se află la putere omologul său din Eritreea, Issayas Afeworki, de la proclamarea independenţei ţării faţă de imperiul etiopian, în 1993.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.