Negociatorii britanici şi europeni nu au reuşit să ajungă la un acord asupra unei implementări a Protocolului nord-irlandez prevăzut de Acordul Brexitului, a anunţat Londra, precizând că o nouă rundă de negocieri urmează să aibă loc săptămâna viitoare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Londra vrea să renegocieze în profunzime Protocolul nord-irlandez pe care l-a încheiat în cadrul Brexitului şi care menţine provincia britanică Irlanda de Nord în cadrul pieţei unice europene.

Bruxellesul refuză acest lucru şi propune amendamente, iar negocierile din ultimele săptămâni se află în impas.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Secretarul de stat britanic însărcinat cu Brexitul David Frost a anunţat că s-a întâlnit vineri la Londra cu vicepreşedintele Comisiei Europene (CE) Maros Sefcovic şi că au discutat despre ”ansamblul problemelor de la originea dificultăţilor”.

”Dorim, în continuare, o soluţie negociată”, a anunţat el vineri într-un comunicat, în care avertizează că ”diferenţa dintre poziţiile noastre este şi mai mare” şi că o suspendare a protocolului rămâne o opţiune.

”Negocieri tehnice continuă săptămâna viitoare”, anunţă el, ”şi ne vom reuni din nou vinerea viitoare”.

Protocolul nord-irlandez, care a intrat în vigoare de la începutul anului, menţine provincia britanică Irlanda de Nord în Uniunea Vamală şi piaţa unică europene, cu scopul de a împiedica o reimpunere a unei frontiere fizice pe Insula Irlanda, care ar risca să fragilizeze Acordul de Pace din Vinerea Mare din 1998.

Aceste noi măsuri au tulburat aprovizionarea în Irlanda de Nord şi i-au înfuriat pe unionişti, susţinătorii rămânerii provnciei în Regatul Unit, relansând astfel tensiuni comunitare.

Londra cere ca Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) să nu mai aibă dreptul să supervizeze aplicarea Acordului Brexitului şi să fie înlocuită cu un ”arbitraj internaţional”, o pretenţie pe care UE o refuză.

Premierul britanic Boris Johnson aprecia miercuri, într-o convorbire la telefon, cu omologul său irlandez Micheal Martin că este necesar să ajungă rapid la un ”rezultat reechilibrat şi durabil”.

Miniştrii UE au îndemnat marţi Londra să îngroape securea războiului şi să pună aplicare ceea ce a semnat, în perspectiva unor negocieri care ar putea continua până de Crăciun.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.