Londra a anunţat miercuri că anulează eventuale vize britanice deţinute de către persoane suspectate de uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ministerul de Interne ia măsurile necesare pentru a împiedica suspecţii să între în Regatul Unit”, a anunţat premierul Theresa May în Parlament.

”Dacă aceşti indivizi dispun de vize, aceste vize vor fi revocate azi (miercuri)”, a spus ea, precizând că urma să discute în cursul zilei cu regele Salman.

Întrebată despre vânzarea de armament britanic către regatul saudit, şefa Guvernului britanic a răspuns că politica cu privire la exporturi este ”în curs de examinare” şi că controalele efectuate asupra materialului militar exportat sunt ”printre cele mai stricte din lume”.

Theresa May a respins din nou explicaţia dată de puterea saudită cu privire la moartea jurnalistului, ucis la vârsta de 59 de ani pe 2 octombrie, în consulatul Arabiei Saudite la Istanbul.

”Afirmaţia potrivit căreia Khashoggi a murit în timpul unei cerţi nu constituie o explicaţie credibilă. Aşadar, este urgent să se stabilească ce s-a întâmplat”, a subliniat ea.

Statele Unite au luat marţi o decizie asemănătoare, vizând 21 de persoane, cărora le-au fost revocate vizele sau au devenit ineligibile în vederea acordării de noi vize.

”Acest sancţiuni nu vor fi ultimele din partea Statelor Unite în acest scandal”, a avertizat secretarul de Stat american Mike Pompeo.

După ce a negat moartea jurnalistului, Guvernul saudit a sfârşit prin a recunoaşte că a fost ucis şi a prezentat mai multe versiuni contradictorii, evocând o ”încăierare” care s-a sfârşit prost.

Riadul susţine în prezent că jurnalistul a fost cusi în cursul unei operaţiuni ”neautorizate”, despre care prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, supranumit ”MBS”, nu a fost informat.

UE VREA ADEVĂRUL DESPRE UCIDEREA LUI KHASHOGGI

Pe de altă parte, preşedintele Consiliului European Donald Tusk a cerut miercuri să se facă lumină asupra ”asasinatului şocant” al jurnalistului saudit, la Consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul, ”indiferent cine este autorul”, relatează AFP.

”Singurul interes european este să se dezvăluie toate detaliile cazului, indiferent cine este autorul”, a declarat el în faţa eurodeputaţilor reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg.

”A fost o crimă atât de oribilă, încât şi cea mai mică urmă de ipocrizie ne va face ruşine”, a apreciat el, îndemnându-i pe deputaţii europeni să se asigure că ”Europa, statele membre sau instituţiile” se abţin de la orice ”joc ambiguu” în acest scandal.

”Nu este treaba mea să spun cine vrea să protejeze interesele cui aici”, a subliniat el, fără să facă alte precizări.

Jamal Khashoggi, un editorialist care colabora la Washington Post (WP), a fost ucis, la vârsta de 59 de ani, la 2 octombrie, în consulatul saudit din Turcia, unde s-a dus să obţină documente administrative în vederea viitoarei sale căsătorii, ceea ce a provocat o emoţie puternică în lume.

Într-o prezentare a stadiului anchetei, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a denunţat marţi ”un asasinat sălbatic”, ”premeditat” timp de mai multe zile şi executat de o echipă de ”15 agenţi”.

”CEA MAI PROASTĂ OPERAŢIUNE DE MUŞAMALIZARE DIN ISTORIA OPERAŢIUNILOR DE MUŞAMALIZARE”, ”UN FIASCO TOTAL”

Preşedintele american Donald Trump a denunţat, la rândul său, operaţiunea de muşamalizare a saudiţilor a uciderii jurnalistului, pe care a catalogat-o drept ”un fiasco total”.

Trump a declarat marţi seara că prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, cu care a discutat luni, i-a at asigurări că nu este implicat în uciderea jurnalistului. ”El a spus ferm că nu are nimic a face cu asta, a fost la nivel ingerior”.

”Vreau mai întâi să cunosc faptele” a declarat el, după care a criticat operaţiunea însăşi, dar şi, în mod surprinzător, felul în care a fost ascunsă ulterior.

”Ei au avut un plan foarte prost la început, acesta a fost foarte prost executat, iar operaţiunea de muşamalizare a fost una dintre cele mai proaste din istoria operaţiunilor de muşamalizare”, a declarat locatarul Casei Albe în Biroul Oval. Uciderea şi muşamalizare ei sunt, în opinia sa, un ”fiasco total”.

Evaziv pe tema unor eventuale hotărâri viitoare, Trump a avut grijă să sublinieze că Riadul este un ”aliat excelent” al Washingtonului, de decenii, şi a amintit că regatul sunnit este unul dintre ”principalii investitori în Statele Unite”.

El a precizat că urmează să se întâlnească, miercuri, cu oficiali care au fost la faţa locului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.