Marea Britanie va continua să ofere ajutor militar Ucrainei până când va câştiga victoria contra Rusiei, a promis miercuri seară noul premier britanic Liz Truss, în Adunarea Generală a ONU.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În acest moment critic al conflictului, promit că ne vom menţine sau ne vom spori sprijinul militar pentru Ucraina atâta timp cât va fi necesar (...) Nu vom fi liniştiţi până când Ucraina nu va triumfa", a asigurat Truss.

Tot miercuri, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un mesaj video transmis în timpul Adunării Generale, a pledat cu forţă pentru "pedeapsă justă” împotriva Rusiei, pe care preşedintele american Joe Biden a acuzat-o că a "încălcat cu neruşinare principiile Cartei Naţiunilor Unite".

Truss a spus că preşedintele rus Vladimir Putin, care a anunţat mobilizarea a sute de mii de rezervişti miercuri dimineaţă, "încearcă să-şi justifice eşecul catastrofal" în Ucraina.

"Asta nu va funcţiona. Alianţa internaţională este puternică, iar Ucraina este puternică", a spus şefa guvernului britanic.

Pentru Truss, "Ucrainenii nu doar îşi apără propria ţară, ci apără valorile noastre şi securitatea lumii întregi. De aceea trebuie să acţionăm". 

Premierul britanic a promis că "Marea Britanie va cheltui 3% din PIB-ul său pentru apărare până în 2030, păstrându-şi (sa) poziţia de lider ca actor de securitate în Europa”.

În cele din urmă, ea a pledat pentru un plan economic liberal larg - un fel de alianţă "NATO economică”: "G7 şi partenerii noştri care au aceleaşi opinii trebuie să acţioneze ca o NATO economică, pentru a ne apăra colectiv prosperitatea".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.