Guvernul britanic a decis luni să blocheze o lege scoţiană care facilitează recunoaşterea schimbării sexului, prevestind astfel o bătălie judiciară între Londra şi Guvernul separatist de la Edinburgh, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit ministrului însărcinat cu Scoţia în Guvernul Sunak, Alister Jack, această lege, adoptată la 22 decembrie de către Parlamentul scoţian, ar avea un ”impact opus asupra funcţionării legislaţiei în favoarea egalităţii” în toată Marea Britanie

”Decizia mea de azi (luni) vizează consecinţele legislaţiei asupra funcţionării protecţiilor egalităţii”, subliniază ministrul britanic.

Premierul scoţian Nicola Sturgeon a denunţat pe Twitter un ”atac frontal împotriva Parlamentului nostru scoţian ales democratic şi capacităţii sale de a lua propriile decizii”.

Guvernul scoţian ”va apăra această lege” şi ”Parlamentul scoţian”, a subliniat ea, denunând acest ”veto al Westminsterului”.

Textul iniţiat de către Guvernul separatist sscoţian renunţă la cererea unui diagnostic medical şi psihiatric la momentul cererii unui certificat de recunoaştere a sexului.

El reduce perioada în care un solicitant este necesar să traiscă cu sexul său - doi ani şi trei luni - şi o perioadă suplimentară de reflecţie de trei luni şi scade la 16 ani - de la 18 ani - vârsta minimă obligatorie de a cere un certificat.

Guvernul premierului britanic Rishi Sunak devine astfel primul care foloseşte acest mecanism de blocare şi riscă să declanşeze un conflict judiciar şi politic, la doar puţin timp după ce Curtea Supremă a refuzat Guvernului scoţian dreptul de a organiza un nou referendum de independenţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.