Organismul guvernamental britanic însărcinat cu securitatea cibernetică National Cyber Security Centre (NCSC) a acuzat joi un grup rus de hackeri de faptul atacă organizaţii care lucrează la un vaccin împotriva SARS-CoV-2 cu scopul de a le fura cercetările şi anunţă că este ”aproape sigur” să acest grup oprează în contul serviciilor ruse de informaţii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit NCSC, aceste atacuri cibernetice - aflate în curs - ţintesc în principal organizaţii  britanice, americane şi canadiene.

”Grupul ameninţător cunoscut sub numele de APT29” - sau ”Ducs” sau ”Cozy Bears” - ”operează aproape sigur în cadrul serviciilor ruse de informaţii”, acuză NCSC, precizând că omologii săi americani şi candieni au ajuns la aceeaşi concluzie.

”Această campanie a APT29 afectează în principal ţinte guvernamentale, diplomatice, grupuri de reflecţie, actori din Sănătate şi din energie, pentru a le fura preţioasa proprietate intelectuală”, subliniază NCSC.

Ministrul britanic de Externe Dominic Raab a denunţat drept ”total inacceptabil ca serviciile ruse de informaţii să-i ţintească pe cei care muncesc în lupta împotriva pandemiei (noului) coronavirus”.

”În contextul în care unii îşi urmăresc interesele egoiste, Regatul Unit şi aliaţii săi îşi continuă munca în vederea găsirii unui vaccin şi protejării sănătăţii mondiale”, şi-a exprimat elindignarea.

”Regatul Unit va continua să lupte împotriva celor care comit asemenea atacuri cibernetice” şi care vor trebui, mai devreme sau mai târziu ”să dea socoteală”, a ameninţat Raab.

Directorul însărcinat cu Operaţiuni la NCSC Paul Chichester dezvăluie că grupul de hackeri ”foloseşte diverse instrumente şi tehnici, mai ales spear-phisphing şi programe malware personalizate cunoscute sub numele de «WellMess» şi «WellMail»”.

NCSC şi-a prezentat concluziile consiliilor organizaţiilor vizate, pentru ca acestea să se protejeze mai bine împotriva acestor atacuri cibernetice.

”Condamnăm aceste atacuri iresponsabile împotriva celor care efectuează o muncă vitală în lupta împotriva pandemiei” covid-19, denunţă Paul Chichester.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.