Situaţia devine din ce în ce mai tensionată în jurul blocului care arde din noaptea de marţi spre miercuri în vestul Londrei, pe măsură ce temperatura creşte, iar oamenii sunt din ce în ce mai obosiţi şi mai înfometaţi, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În faţa bisericii din Latymer, un grup de tineri s-a încăierat cu un fotograf. Tinerii ar fi fost nemulţumiţi că fotograful îi filmase cu telefonul şi i-au cerut să şteargă înregistrarea.

Între timp, mai mulţi voluntari care împărţeau apă şi mâncare persoanelor evacuate s-au plâns de lipsa de susţinere: “Unde este parlamentarul nostru? Unde este consiliul? Nimeni nu înţelege?”, au strigat ei.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

În plus, locuitorii blocului distrus sunt furioşi de gestionarea deficientă a clădirii, relatează AFP.

Grenfell Tower, construit  în 1974 a fost distrus aproape în totalitate de flăcări. Potrivit unei părţi a presei, incendiul ar fi izbucnit de la explozia unui frigider, dar informaţia nu a fost confirmată.

„90% dintre locuitori au semnat o petiţie, la sfârşitul lui 2015, plângându-se de proasta administrare a companiei responsabile de mentenanţa imobilului. Eu, personal, am fost ameninţat de managerul lor”, se plânge David Collins, care a fost preşedinte al asociaţiei de locatari din bloc până în octombrie anul trecut.

“Am auzit că sute de alarme de incendiu nu au funcţionat, acest lucru nu mă miră. Sunt în stare de şoc, mortificat, dar nu surprins”, a adăugat el.

Collins critică şi administraţia locală a cartierului Kensington şi Chelsea. “Le-am transmis îngrijorările noastre şi am cerut o anchetă independentă, dar nu ne-au ascultat”, spune el.

CARTIER BOGAT

Mai mulţi locuitori s-au plâns în repetate rânduri de starea imobilului şi de riscul de posibile incendii, evocând în special probleme legate de semnalizare, de iluminat şi de ieşirile de urgenţă.

Nana Akuffo, care locuieşte într-un bloc învecinat, consideră că astfel de probleme “ar fi fost rezolvate”, dacă s-ar fi înregistrat în cartierul bogat Knightsbridge.

Potrivit mai multor locatari, lucrările de renovare lansate anul trecut este posibil să fi jucat un rol în propagarea extrem de rapidă a flăcărilor.

“S-ar părea că, la fel ca în alte incendii produse în alte părţi ale lumii recent, natura izolaţiei exterioare ar fi în mare parte responsabilă de rapiditatea cu care s-a propagat focul”, a explicat dr. Angus Law, de la Universitatea Edinburgh.

RAPORT IGNORAT

Gavin Barwell, noul director de cabinet al premierului Theresa May şi fost ministru al Locuinţelor, a fost acuzat de tabloidul de stânga Daily Mirror că a ignorat un raport vechi de câţiva ani privind riscul de incendii în imobile precum Grenfell Tower.

În timp ce unii au început deja să vorbească de un scandal, primarul Londrei, Sadiq Khan, a declarat că toate aceste întrebări necesită răspunsuri.

Un purtător de cuvânt al Downing Street a declarat că Theresa May este “profund întristată de pierderea tragică de vieţi omeneşti de la Grenfell Tower” şi că este “ţinută la curent cu evoluţiile”.

Mai mulţi supravieţuitori au criticat şi faptul că au fost sfătuiţi să rămână în apartamente în timpul incendiului. “Dacă am fi urmat aceste sfaturi, am fi morţi”, a spus Nicky Paramasivan pentru BBC.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.