Parlamentul Lituaniei a votat, marţi, interzicerea afişării în public a literei ”Z”, a panglicii negre şi portocalii a Sfântului Gheorghe, şi a altor simboluri considerate dovezi ale sprijinului pentru războiul provocat de Rusia în Ucraina, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vehiculele militare ruseşti din Ucraina sunt marcate în mod vizibil cu litera ”Z”. De asemenea, apare pe reţelele sociale şi pe îmbrăcăminte ca semn de susţinere a războiului.

Între timp, panglica Sfântului Gheorghe, care a fost introdusă pentru prima dată cu titlu onorific de către Ecaterina cea Mare, a devenit semnificativă în lumea rusofonă, de când separatiştii din estul Ucrainei au adoptat-o ca simbol al sprijinului lor pentru Rusia în 2014.

În cadrul unei interdicţii anterioare a afişării publice a simbolurilor sovietice şi naziste, Parlamentul a adăugat o prevedere referitoare la ”simbolurile regimurilor totalitare sau autoritare utilizate în trecut sau în prezent pentru a promova agresiunea militară, crimele împotriva umanităţii şi crimele de război comise de acestea”.

De asemenea, parlamentarii au aprobat majorarea amenzilor pentru încălcarea interdicţiei la 900 de euro pentru persoane şi până la 1.500 de euro pentru companii.

Decizia Lituaniei vine după ce Letonia şi Republica Moldova au adoptat interdicţii similare. Totodată, Germania a luat şi ea în considerare o astfel de interdicţie.

Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a solicitat în martie o interdicţie universală a utilizării politice a literei ”Z”, afirmând că reprezintă ”crimele de război ale Rusiei, oraşe bombardate, mii de ucraineni ucişi”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.